Плевнелиев пред КСНС: Политическата криза трябва да бъде решена бързо

  • 17 юни 2014 15:23

  • 1472
  • 4
Плевнелиев пред КСНС: Политическата криза трябва да бъде решена бързо
© Булфото

Настоящата политическа криза трябва да бъде решена бързо, защото се отразява негативно на хората, на бизнеса, на  икономиката, на държавата. Това е посочил президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в словото си в началото на извънредното заседание на КСНС, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

Президентът отбелязва, че през последните седмици партиите, поддържащи правителството, както и опозицията, по недвусмислен  начин са дали да се разбере, че в рамките на настоящия парламент е почти невъзможно структурирането на работещ и устойчив  кабинет, който да е в състояние да проведе неотложните реформи и да преодолее критично ниското доверие на гражданите.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното апелира пред членовете на КСНС, че е важно да се покаже отговорен подход, да се излъчи сигнал за смирение и за сътрудничество поне по стратегическите национални приоритети и да се покаже на народа и на партньорите ни, че се  работи за стабилност.

Плевнелиев отбелязва, че затова е важно да се постигне съгласие дали и кога ще се проведат предсрочни парламентарни  избори. Той допълва, че е необходимо достатъчно време за подготовка, за да не постави под съмнение легитимността на изборния процес и изборните резултати. Президентът изтъква още, че за него е особено важно и какво ще се случи след изборите -  ще имаме ли стабилен парламент и правителство, което да се ползва с доверие и подкрепа, за да може успешно да проведе  необходимите реформи. Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите,  казва президентът. По думите му сега е необходим здрав разум, за да не се компрометира волята на суверена. Плевнелиев допълва, че влизането в спиралата на трайна нестабилност и тежко политическо противопоставяне днес е най-голямата заплаха за България.

Държавният глава е апелирал също да се покаже стремеж за съгласие и решаване, а не за задълбочаване на кризата и да се направи анализ на най-важното, което трябва да се свърши в следващите месеци от парламента и правителството, за да се осигури плавен преход към по-високо ниво на стабилност и легитимност на институциите. Сред въпросите, които е важно да бъдат обсъдени са дали е необходима актуализация на бюджета; възможна ли е газова криза в страната покрай конфликта Русия-Украйна; как да се мотивират общините и бенефициентите да ускорят усвояването на еврофондовете; Споразумението за  партньорство с ЕК; проекта "Южен поток", който трябва да се приведе в съответствие със законодателството в ЕС.

По въпроса за българския еврокомисар президентът изразява надежда на КСНС да бъде излъчен ясен сигнал към гражданите и към европейските партньори, че България може по достоен начин да определи своя комисар. Според него в тежката ситуация, в която се намира страната, на замразени плащания по две европейски програми и не добра репутация в Брюксел, е важно да бъде излъчена безспорна кандидатура с доказани качества, с висока репутация на европейската сцена, за да получим добър ресор и да се защити  ефективно българския национален интерес.

Според държавния глава основната задача е да се успокои нацията. Той посочва, че дневният ред на обществото не е  политическото противопоставяне и кой - кого, реалните проблеми са работа, доходи, пенсии, здраве, демография, справедливост,  корупция. Президентът изтъква, че по важните за обществото въпроси оттук- нататък е необходим национално отговорен подход.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1472 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.06.18 | 07:38

4
Все едно слушам Бойко Борисов.По-добре той да си стане,а не да се излага с тоя плужек.

2014.06.18 | 07:38

3
Този кога най-сетне ще млъкне и разбере, че не можем да го понасяме? Искаме и президентски избори, че това говедо и то дойде с фалшификации.
BULGAR

2014.06.18 | 07:38

2
NECHTO NE MI SE VRUZVA .DA NE BI DA SE RODI JELANIE ZA NAMESTVANE.TUK MI MIRICCE NA SVOI I TCHUJDI-PROKLYATIE
pomaka

2014.06.18 | 07:38

1
Iskam ZAKON za LUSTRACIATA ,M-r Komunistichesko NISTOJESTVO !

Добави коментар

Водещи новини