Политолог: Комисията "Плевнелиев" е предизборен ход

  • 14 май 2014 09:01

  • 1522
  • 3
Политолог: Комисията "Плевнелиев" е предизборен ход
©

Две неща трябва да бъдат отбелязани по отношение на кампанията. От една страна, под силен натиск от страна на управляващите се опитва да се наложи впечатлението, че от тези избори малко зависи. Това е съзнателен опит да се свали напрежението, което според мен работи в полза на управляващото мнозинство. Учудва ме неспособността на ГЕРБ и други опозиционни партии да изострят кампанията. Това заяви пред БНР политологът и програмен директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов.

Според Смилов подходяща тема за това е ситуацията в Украйна. Той посочи, че акцент в предизборната кампания би бил въпросът какво избираме – Европейски или Евразийски съюз.

Политологът обясни, че кампанията в голяма част от страните-членки е повлияна от евроскептицизма. Той не смята, че българските партии, които изразяват подобна позиция, ще се представят добре на изборите.

Като отзвук от дебата в ЕС можем да отчетем промяна в говоренето на някои от основните партии, коментира Даниел Смилов. "Тук визирам БСП и нейни представители, които си позволиха да възприемат антиевропейска реторика. Самият факт, че европейското знаме беше изгорено на събитие на социалистическата партия, е показателен за навлизането на такъв тип настроения. В дългосрочен план тази тенденция е опасна", подчерта Даниел Смилов.

Той коментира и създаването на временна комисия, която да разгледа фактите около срещата на президента Плевнелиев с представителите на EVN във Виена. "Цялата тази история придобива битов характер. Прозрачни са намеренията на мнозинството да състави комисия, да сложи начело такава персона, която да превърне комисията в инструмента за окалване на президента. Това е ход, който, от една страна, има изборни измерения, от друга, мобилизира подкрепата за определени партии. Трябва ясно да се каже, че НС няма конституционни правомощия да разследва и да търси политическа отговорност на президента чрез такъв тип комисии", заяви политологът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1522 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.05.15 | 01:57

3
Комунистите опитват да изместят нещата от центъра на проблема,но се надявам че няма да им се получи. ИСКАМЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ!!!!!!
stoiko

2014.05.14 | 18:25

2
Tova sa igri na komunistite,izpolzuvat kato oradie idiota Siderov,nego go interesuvat samo parite,koito ste polu4i,ako ve4e ne gi e polu4il.

2014.05.14 | 18:25

1
ДА, АМА УСПЕШЕН ХОД.

Добави коментар

Водещи новини