Започна предизборната кражба на имена

  • 29 август 2011 21:13

  • 1483
  • 1
Започна предизборната кражба на имена
© Булфото

Партии и политически формации започнаха предизборното ритане по кокалчетата чрез общинските избирателни комисии.

Новата мода, всъщност добре позната, е да се регистрират коалиции с вече заети имена.

Регистрация на предизборна коалиция в Плевен, кръстена “За Зеленогорски”, по фамилията на синия кмет Найден Зеленогорски, разбуни духовете в града. В последния ден за подаване на документи за обединения - 28 август, от Българска партия “Либерали” и формацията ОБТ - Български лейбъристи са внесли искане за участие на обединението в местния вот, пише "Труд".

Зеленогорски, който ще се състезава за четвърти кметски мандат наесен, отново като кандидат на широка дясна коалиция “Заедно за община Плевен” обяви, че ще обжалва регистрацията на формацията “менте”. Той недоумяваше защо Общинската избирателна комисия (ОИК) е допуснала формацията до изборите. В цяла България плевенският градоначалник е единственият човек с тази фамилия. Самият той не е давал никому разрешение да я използва, но мнозинството в ОИК решило, че това не било кметското презиме, а “за да се идентифицира лице, трябва да са изписани и трите му имена”.

Един от регистраторите, Михаил Шишков от либералите, обясни пред “Труд”, че името е избрано, за да “покажем, че този политически модел им харесва”. Той призна, че никой не е говорил с кмета, защото “самият той формално все още не е участник в изборите”. За коалицията фамилията била “едно име, което олицетворява успешен управленски модел”, каза Шишков и обяви: “Няма идеологическа щампа, не търсим противопоставяне.” Обединението щяло да има листа на вота, но не и кандидат-кмет.

Това не е първият опит на Шишков да се меси в избори с формации - “менте”. През 2003 г. регистрирал коалиция “Съюз на десните либерални сили” - СДлС. Заради близостта на съкращението до СДС успял да събере гласове и да стане съветник, разказаха седесари от Плевен.

За местния вот наесен това е вторият опит за регистрация на “фантом” на десницата. Лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев пусна документи за “Синя коалиция”, заедно с Обединените земеделци. СДС и ДСБ незабавно обжалваха и ОИК в морската столица заличи регистрацията на фалшивото обединение. Сините подозират, че ГЕРБ може до стои зад това.

Краденето на избиратели с близки имена е стара мода. През 2001 г. на парламентарния вот двете “ментета” - Коалиция “Симеон IIІІ” и Коалиция “Национално обединение за Цар Симеон”, откраднаха близо 5% от вота за НДСВ и лишиха царската партия от пълно мнозинство в парламента и самостоятелно управление. През 2006 г. лидерът на РЗС Яне Янев запази абревиатурата “ГЕРБ” в съда, защото оттам бяха пропуснали да си я запазят, но после им я подари.

ІІДесните по места ги сполетя сега и друг проблем. В Плевен и в Монтана, където дългогодишният кмет Златко Живков също е от СДС, ОИК не регистрираха широките десни коалиции, които ги подкрепят. Причината е, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обжалва присъствието на абревиатурата на ВМРО-НИЕ в документите. И на двете места сините са получили инструкция до 3 дни да оправят документите си. В Плевен името на отцепилите се от ВМРО ще бъде изписано изцяло, а в Монтана ВМРО-НИЕ формално няма да участва в регистрацията за вота.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
qdosan

2011.08.30 | 11:33

1
bocluci.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини