Плевнелиев с двустранни срещи в Брюксел

  • 02 април 2014 16:28

  • 1453
  • 7
Плевнелиев с двустранни срещи в Брюксел
©

Земеделие, високи технологии, енергетика, строителство, управление на водите и здравеопазване са основните сектори, в които има голям потенциал за засилване на икономическите връзки на България с африканските държави Намибия, Алжир, Тунис и Нигерия.

Това стана ясно по време на двустранните срещи, които проведе президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното с министър-председателя на Намибия Хадж Гейнгоб, с премиера на Алжир Юсеф Юсфи, с президента на Тунис Монсеф Марзуки и с президента на Нигерия Гудлък Джонатан, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Разговорите се проведоха в рамките на срещата на върха ЕС-Африка в Брюксел. Африканските лидери отправиха покана към българския бизнес да бъде по-активен и да се възползва от възможностите за инвестиции в техните страни. В миналото редица родни компании са реализирали множество проекти в Африка, допринасяйки по този начин за развитието на съответните държави. За редовно провеждане на заседанията на смесените комисии за търговско-икономическо сътрудничество настояха представителите на Намибия, Тунис и Нигерия. Така според тях ще се постави по-голям фокус върху реализацията на общи проекти и увеличаване на търговския стокообмен. България е била образователен център за африкански студенти, а сега част от завършилите у нас заемат ръководни позиции в своите държави. Страната ни продължава да бъде добро място за подготовка на специалисти, посочи по време на срещите президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и призова да се използват възможностите, които България предлага в областта на образованието.

Да се търсят начини за доставки на природен газ от Алжир за страните от Балканите и Централна Европа чрез проекта за газопровод "Север-Юг", обсъди държавният глава с премиера на Алжир. Министър-председателят Юсфи посочи, че тази идея може да се реализира след 2019 г., когато Алжир планира да удвои добива на природен газ. Президентът на Тунис Монсеф Марзуки благодари за българската подкрепа за осъществяването на демократичния преход в страната чрез създаденото тунизийско училище за политика. По време на всички срещи беше посочено, че трябва да се стимулират повече двустранни посещения на министри, представители на регионите и местните власти, за да се активизират връзките на всички нива. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1453 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.04.03 | 00:59

7
Plevneliev-poslednite stanaha purvi, se otnasia za teb!GAD!!!!!!

2014.04.03 | 00:56

6
GRUK, ne se pravi na gruk, provokator!!!Bolen si i se lekuvai!!!

2014.04.02 | 23:09

5
Plevnaliev,6te se razpredeliat porcii,Rumancite iskat Odessa,kadeto jiveiat i Balgari,a vie za6to spite???
маке

2014.04.02 | 23:08

4
ние не сме прости тия които ни управляват са прости!и земи сопри да пишеш глупости да не изядеш хуя!
ГРЪК

2014.04.02 | 22:00

2
ТЪПИ СКАПАНИ СМАХНАТИ ВУЛГАТРИ,,,,ВАШТА ПРОСТА СЕМКА ... ТАКИВА ПРОСТАЦИ СТЕ ЧЕ НЕМА РУГИ КАТО ВАС. ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ.

2014.04.02 | 22:17

3
Чернилке какво означава следното: Пеласгийският цар към данаидите – “Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийките, или даже като хората живеещи край река Нил.”
ГРЪК

2014.04.02 | 20:43

1
ЩЕ ТЕ ЗАКОЛЯ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини