Румен Гечев: Никой не може да надхитри пазара

  • 02 април 2014 08:12

  • 1607
  • 2
Румен Гечев: Никой не може да надхитри пазара
©

Законът за потребителския кредит се очаква от десетки хиляди семейства. С него въвеждаме принципите на банкирането в Европейския съюз и възстановяваме доверието между банките и кредитополучателите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ депутатът от БСП Румен Гечев.

Убедени сме, че промените ще дадат резултат. Радвам се, че стигнахме до финалната права и спазихме поетия ангажимент. Освобождваме пазара от крепостничество, добави той. Гечев уточни, че законът ще влезе в сила след един месец, но няма да действа със задна дата. Той бе категоричен, че след влизането в сила на закона лихвите ще се формират единствено на пазарен принцип, а законовите промени ще направят добрите банки по-силни.

Той коментира и въвеждането на таван на лихвите по бързите кредити. 50-те процента таван не касаят потребителския кредит, който дават банките. Този процент касае един малък сегмент от пазара - бързите кредити. Държавите по света прилагат различни механизми за решаването на проблема с лихвите по бързите кредити. С въвеждането на тавана не се решава изцяло проблемът, тъй като след законовите промени за тавана на лихвите не касаят таксите, които могат да бъдат увеличени, обясни социалистът.

Някои от колегите гласуваха емоционално, но никой не може да надхитри пазара. Когато се гласуват промени, трябва да се предвидят резултатите от тях, заяви Гечев. По думите му таванът на лихвите ще стимулира черния пазар в сектора и фирмите, които перат пари. Правилното решение според депутата от БСП е било фирмите за бързи кредити да бъдат лицензирани от БНБ, като внесат за целта 5 млн. лв., а не просто да бъдат регистрирани, каквато е практиката.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1607 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.07 | 20:11

2
Др. Румен Гечев беше финансов министър на Жан Виденов и главен виновник за хиперинфлацията и фалита на банките през 90-те. Този е по-тъп и от Мая Манолова.
манев

2014.04.07 | 20:11

1
Гечев трябва да си посипе главата с пепел и да си затваря устата.

Добави коментар

Водещи новини