БСП: Управляващите искат да плуват в пари за предстоящите избори

  • 13 февруари 2015 10:59

  • 983
  • 5
БСП: Управляващите искат да плуват в пари за предстоящите избори
©

"Проблемното гласуване в парламентарната комисия по бюджет и финанси за тегленето на нов заем от България продължава да предизвиква коментари". Румен Гечев от БСП лява България и член на комисията заяви в предаването "Преди всички" по БНР, че при гласуването са липсвали два гласа.

"Става дума за два липсващи гласа - на Георги Търновалийски и на Валентин Николов от ГЕРБ. Така че скандалното решение на правителството да вкара България в дълг с 8 милиарда евро, което никой не им е разрешил, е скандално и като манипулация в комисиите, и като опит да бъде излъгана българската общественост. Нека да кажат юристите, но няма практика за повторно гласуване. Няма такава практика в края на заседанието председателят да променя начина на гласуване. Но резултатът е равен, а при равен резултат решението не се приема. Проектозаконът влиза в пленарната зала, но има значение дали комисията го е приела или не го е приела. Така ще влезе проект, който не е приет и от двете комисии в НС, на които е разпределен. Като гледам други ключови гласувания през последните месеци, имам опасението, че една скрита сила, която подкрепя правителството, ще им помогне да прокарат решението. Нито едно правителство няма право да иска от парламента да им гласува заеми за години напред, които не са обсъждани в НС. Има и друг силен юридически аргумент. В проектозакона е написано е, че това е според глобална средносрочна програма. А такава програма те нямат. Следователно няма никакво юридическо основание дори да обсъждат това. Това е грубо нарушение на конституцията. Това, което твърдят, че ще похарчат 7 милиарда евро за стари заеми е безумие. От тази работа излиза,че управляващите искат да плуват в пари за тези избори и чак до президентските избори. Не е нормално да ни поставят пред свършен факт", заяви Гечев.

За избора на подуправител на БНБ Гечев обясни, че БСП нямат резерви към кандидатурата на Димитър Костов.

"В тесен кръг споделих този вариант, че може да се провали процедурата. И тя се провали. А оставането на този пост вакантен не е добре - с това съм съгласен с премиера. Управляващите имат всичките гласове в парламента и да не прехвърлят проблемите на опозицията. Те могат да изберат когото поискат", каза още той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
983 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
старшината

2015.02.14 | 19:44

5
ТЕЗИ ХАИДУЦИ НЕ МОЖАХА ДА ОТКРАДНАТ ПЕНСИОННИЯТ ФОНД ГО УДАРИХА НА ЗАЕМИ ТОВА НЯМА ДА ПРОДАЛЖИ ДЪЛГО.. --- КАТО ГЛЕДАМ ГОРАНОВ ВИЖДАМ ДЯНКОВ САМО ДО СТЕНАТА МУ Е МАЙКАТА ДРУГО СПАСЕНИЕ НЯМА ЗА ТЕЗИ МАРОДЕРИ ..

2015.02.14 | 19:44

4
Който взима заем да си го връща.

2015.02.13 | 16:45

1
Това значи ли, че пра-пра-пра-внуците на червения елит/тоталитарен и олигархичен/ ще плащат заемите от 1944 до 2010 г??? И, кога ще стане????
абе безумни

2015.02.14 | 19:44

3
гражданското общество е обезпокоено крайно много, не искаме никакви заеми да вземаме, омръзна ни вече от управляващите, ОМРЪЗНА НИ, стига вече, осъзнайте се ОЛИГАРСИ, народа мизерства, но не е глупав

2015.02.13 | 18:13

2
Гечев, няма да можеш отново да си напълниш сейфа, като фалираш България! На твое място всеки с поне капка чест, досттойнство и морал щеше да си е теглил куршума......но от червен крадец чест не се очаква

Добави коментар

Водещи новини