Опозиция и мнозинство с вечерен спор в парламента

  • 11 март 2014 21:01

  • 1737
  • 0
Опозиция и мнозинство с вечерен спор в парламента
© Булфото

Още в началото на второто четене на промените в Закона за обществените поръчки /ЗОП/ - последната точка от днешното  извънредно заседание на парламента, опозицията и мнозинството влязоха в спор дали изобщо да се гледат поправките, или те да станат част от изцяло нов закон.

От ГЕРБ се позоваха на ангажимент на България да транспонира евродирективи в областта на обществените поръчки с краен срок  2015 година. От левицата и ДПС представиха контрааргумент - ако останат сегашните правила, ще "изтекат" милиарди левове към малък брой фирми, които основно печелят такива поръчки.

Днес ще приемем един закон, който ще е в сила не повече от година, честите промени в законодателството в областта на обществените поръчки имат лош краен ефект, обясни Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник от ГЕРБ. Ето защо според депутатите от опозицията е  по-добре сега текстовете да не се гледат, а да влязат при изработването на един изцяло нов закон.

Неочаквано го подкрепи Страхил Ангелов от левицата, чийто мотив беше предстоящото подписване на споразумението за партньорство  с ЕС. В момента такива промени не трябва да се приемат, на база на постъпилите коментари по споразумението върнахме отговор на ЕК, че ще транспонираме по-рано директивите и въз основа на това ще бъде одобрено и самото споразумение, обясни той. Ангелов  поиска вицепремиерът Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова и представител на Агенцията за обществените поръчки да бъдат в залата, когато се гласуват текстовете.

Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, от ГЕРБ "нажежи" градуса в пленарната зала с предложение за удължаване на работното време днес до приемане на промените в ЗОП и също поиска представители на изпълнителната власт, в т. ч. и вицепремиерът Златанова, да бъдат извикани в парламента.

Провокирана от искането, председателстващата заседанието Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на я посъветва първо да накара колегите си от групата да влязат в залата, защото по думите на Манолова ГЕРБ не се интересува много от законодателната работа на това Народно събрание.

В хода на спора Хамид Хамид /ДПС/ прогнозира, че крайният срок за транспониране на две евродирективи може да се отложи за 2017  г., а не както е предвиден - за 2015-а. България възлага всяка година обществени поръчки за 2-2,5 млрд. лв., докато бъде  изработен нов закон, ще изтече публичен ресурс за около 10 млрд. лв., посочи Хамид. С него се съгласи Таско Ерменков от левицата, според когото предложението на ГЕРБ да остане в сила старият закон е, за да могат 90 на сто от поръчките да отиват в  шест фирми. Поради тази причина този закон им е скъп, обобщи Ерменков.

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник отговори, че в предложенията на управляващите за промени в ЗОП също няма пречки срещу подобни възможности. Колежката му Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва обърна внимание, че през миналата седмица в парламентарната комисия по европейските въпроси са изслушани представители на Агенцията за обществените поръчки, които са съобщили, че имат възложена от Министерския съвет  задача да разработят нов закон за обществените поръчки, както и че вече има работна група с краен срок септември.

Председателят на парламента Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно няколко пъти напомни на депутатите, че при второто четене се обсъждат отделните текстове, а не дали да има, или не, такъв законопроект.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1737 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини