Приеха на първо четене Закона за Сметната палата (видео)

  • 07 март 2014 09:20

  • 2768
  • 14
Приеха на първо четене Закона за Сметната палата (видео)
©

Депутатите приеха на първо четене Закона за Сметната палата.

Негови вносители са Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков.

Сметната палата е колективен орган, който се състои от 9 души - председател и 8 членове. Председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран, решиха депутатите.

За председател и членове се избират лица, които имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен „магистър” и професионален опит в съответната област не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Сметната палата; не са били членове на правителството, народни представители, ръководители на централен или местен орган през последните три години, предхождащи избора; не да осъждани за умишлено престъпление от общ характер и не са лишавани по съдебен ред от правото да заемат определена длъжност.

Народното събрание избира председател на Сметната палата в срок до три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател. В 14-дневен срок от избирането му, председателят прави предложение пред Народното събрание за избор на членове на Сметната палата. Народното събрание избира членовете на Сметната палата в 14-дневен срок от постъпване на предложението. Избраните председател и членове на Сметната палата встъпват в длъжност в деня на изтичането на мандата на лицата, на чието място са избрани. Избраните председател и членове на Сметната палата освобождават заеманите от тях длъжности и прекратяват дейностите, които са несъвместими с тяхното правно положение, до деня на встъпването им в длъжност.

Председателят и членовете на Сметната палата продължават да изпълняват своите правомощия до встъпването в длъжност на техните приемници. Председателят и членовете не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.
Според мотивите, теоретично погледнато, при вземане на решения от колективен орган много по-трудно може да се оказва политическо или всякакво друго влияние и това е изключително демократична и обективна форма на организация и управление.
Законопроектът цели да възстанови статута на Сметната палата като разпоредител със самостоятелен бюджет - част от държавния бюджет.

От ГЕРБ заявиха, че законът е един вид наказателна акция срещу един човек, който 9 години поддържа добро професионално равнище на Сметната палата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2768 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2014.03.07 | 17:10

14
Айде а сега познайте кой ще е оглави сметната палата,пак човек на дпс.Те това се мъчат да направят и го постигнаха.Мамицата ви мръсна продажна само калашника ще ви управи вас.
00

2014.03.07 | 17:08

13
ДО КОГА БЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ,ТЕЗИ ЕНИЧАРИ,ЩЕ КОВЪТ ЗАКОНИТЕ ,НИКОГА ПОВЕЧЕ ТУРСКИ КОМУНИЗЪМ,ЗАТВОР ЗА КРАДЛИВИТЕ БИСЕРОВЦИ
Пейо

2014.03.07 | 17:08

12
Един честен човек да видим като проф. Димитров, и бързат да го очернят. И кого ще сложат – крадецът Цонев БСП„ ДПС и Атака – МАФИЯ!!! ОСТАВКА долни продажници!!!
Цеко

2014.03.07 | 17:08

11
И на чорбаджи Данчо ще му дойде реда!!!

2014.03.07 | 17:07

10
Hora ako ne izlrzem da gi izmetem te sami nqma da si idat !!!!

2014.03.07 | 17:07

9
Герберуги педеруги сега място не могат да си намерят, че свърши времето на техния човек Димитров. Мачкай герберугите, мачкай!

2014.03.07 | 17:07

8
Сметната палата години наред прикриваше незаконните пътувания и харчове на герберастите. Време беше да ги настъпят тези мутри там, марионетки на Боко Тиквата.
да

2014.03.07 | 17:07

7
Правят нежна революция на всички постове има турци ако не подадат оставка скоро ще бъдем турски вилает - СЪБУДЕТЕ СЕ
вихър

2014.03.07 | 17:06

6
Сметната палата е превърната в слугинаж на Цветанов, Борисов и ГЕРБ ! Така е !

2014.03.07 | 13:04

3
Вероятно много вИ е обрулил вИХЪРА, та нещата ги виждате наобратно. Съжалявам за това вИ състояние. Вземете мерки!

2014.03.07 | 15:10

5
Този Бареков съвсем изкукурига!? Росен Петров- отдавна! Господ събира лудите. Аз не съм луд да ги подкрепям!!! Първанов се превърна в двойник на Борисов, а той, ако трябва да цитирам: „ простак от екваториална Африка.” Е, това ли е различното, новото и светлото бъдеще!? О, не, благодаря. Некреативните, а далавераджиите, при това доказани не са ми по вкуса! Съответно- изборът е ясен. Изборът е настоящия. Защото хуза добро или не- друга алтернатива- йок.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини