Вигенин: България подкрепя суверенитета и независимостта на Украйна

  • 04 март 2014 17:17

  • 2590
  • 15
Вигенин: България подкрепя суверенитета и независимостта на Украйна
© Булфото

Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство заедно с международната общност да създаде необходимите условия за стихване на напрежението и трайна стабилизация на страната. През 21 век проблемите не могат да се решават чрез военни действия. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин на среща днес в Киев с изпълняващия длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, съобщиха от МВнР.

"Важно е правителството на Украйна да предприеме мерки, с които да ангажира всички граждани независимо от тяхната етническа принадлежност, така че всеки един да се чувства полезен за политическата и икономическата стабилизация на страната и да се сложи край на конфликтите и противоречията", е заявил българският външен министър.

Вигенин изрази удовлетворение от отказа на Турчинов да подпише решението на Върховната рада на Украйна за отмяна на Закона за държавната езикова политика в Украйна. Според външният ни министър това е много важен знак към българите в Украйна, защото "сигналите, които бяха изпратени от българска страна и други страни членки бяха чути".

Българският външен министър е на двудневно работно посещение в Украйна.

Вигенин обсъди със своя колега Андрей Дешчица съдействието от страна от България за реализиране на европейските аспирации на Украйна. "От особено значение е осъществяването на възможностите, които ни дава подписаният през ноември 2013 г. в Киев Меморандум за сътрудничество между министерствата на външните работи на нашите страни в областта на европейската интеграция и в рамките на Комисията НАТО - Украйна", заяви Вигенин.

Вигенин покани своя колега да участва в Съвета на външните министри на страните членки на Черноморското икономическо сътрудничество, който ще се проведе във Варна през юни.

Българската делегация поднесе цветя на площад "Независимост" в памет на загиналите от двете страни по време на събитията. Вигенин обяви готовността на България да приеме децата на загиналите за ваканция през лятото.

Българският външен министър разговаря с вицепремиера Володимир Гройсман, председателя на партия УДАР Виталий Кличко и депутата във Върховната рада и специален пратеник на Украйна за Автономна република Крим Борис Тарасюк.

По време на визитата си в Киев външният министър се срещна и с представители на българската общност в страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2590 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2015.03.18 | 16:05

15
Точна позиция на българското правителство! Какво мислят русофилите не е важно!

2015.03.18 | 16:05

14
1 въпрос към всички българи.... възможно ли е да те вземат на сериозно когато си наведен със смъкнати гащи? На никой не му пука какво е мнението на Българската държава, още повече СЕГА! На бас че Путин ви ползва декларациите за тоалетна хартия, смешковци.

2015.03.18 | 16:04

13
Какво правят САЩ в Ирак ,като проблемите не могат да се решават с военни действия?
ups

2014.03.05 | 20:07

3
Като се замисли човек,как трябваше да постъпи Вигенин?Зад гърба му 6000000 българи тотално подкрепящи Русия.Ех имаме си и турци,които наричаме за благозвучие русофоби.Мисля ,че Вигенин постъпва мъдро.Янукович щеше да асоциира Украина с ЕС без да накърнява неразривните си връзки с Русия.Сега Путин трябва да изпрати две роти командоси да приключат с метежниците и да изправи техните главатари на съд.И това не бива да се смята за пролята кръв,Защото това е пушечното месо на соросоидите. При дотук стигнарите обстоятелства мисля че това е най-правилния сценарий.А иначе Украйна трябва да си остане цяла.Но пък и Русия не иска нещо друго.

2015.03.18 | 16:03

12
Според мен русофилите в България са под 1000, главно прекарващи време по форумите. Нормалните хора работят!
bzzzzzzzz

2015.03.18 | 16:03

11
Wigenin- да не си болен? Разбира се-ДА

2015.03.18 | 16:03

10
сега да се разберем това е позиция на БЪЛГАРСКОТО правителство но не и на целия народ

2015.03.18 | 16:02

9
България не улучи последните години на външни министри.Като почнем от С.Паси,които каза \'\'майната му на православието\'\',Н.Младенов,който покани ислямиските \'\'бунтовници\'\' в София и сега е важна клечка в ООН.И тоя Вигенин с тая авантюра да стиска ръцете на тия превратаджии,които лично секретарката на ОБАМА Е ПРАТИЛА 5 МЛД.ДОЛАРА и го видяхме на видео.И Джон Кери да заплашва Русия.Народе,кой да гласува за БСП с такива министри.
Plamen Petrov

2015.03.18 | 16:02

8
Tozi Vigenin si e napravo VAGINA s okonchanie niakakvo nakraia!Ne sam ochakval takova izkazvane dano ne e oficialno!

2014.03.09 | 02:30

7
golemi predateli sa balgarski politizi,,sugite na satana!!!sre6tu RUSSIA to4no na 3 Mart,,sre6tu tezi ,koito ni osvobodixa,zaginaxa ,nqma pro6ka za vas,prokleti da ste!!

2014.03.09 | 02:29

6
Na kogo mu puka kakvo mislqt shepa fanatizirani rusofili?? Na nikogo! ahahaahaha

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини