Георги Първанов: Не съм бил зависим от ДПС

  • 22 февруари 2014 14:22

  • 2721
  • 14
Георги Първанов: Не съм бил зависим от ДПС
© Булфото

Лидерът на Движение АБВ и президент от 2002 г. до 2012 г. Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в заподозря в икономическа коалиция политическите противници ГЕРБ и БСП. „Мен ме интересува кой от ръководството на БСП е осъществявал бизнес проекти при управлението на ГЕРБ, дали е имало икономическа коалиция помежду им”, коментира той в интервю за БТВ.

Първанов обаче не пожела да разкрие повече подробности с аргумента, че те могат да бъдат получени с питане по Закона за достъп до информация. Той основава твърденията си на „публични признания” и на това, че хора, които са били на ключови позиции при кабинета „Борисов”, сега продължават да стоят на влиятелни постове. „Играчите се запазват, променят се само партиите”, констатира Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в и припомни задочния спор между бившия вътрешен министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа и депутата от ДПС Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, от чиито взаимни обвинения изпъкнаха опити за търговия с влияние на най-високо ниво в съдебната система и „разпъване на медийни чадъри”.

„Вижте характера на разговорите между Пеевски и Цветанов, колко ли са обсъждали как да се разправят с политическите си опоненти”, посочи Първанов, като допълни, че в момента се води най-тежката компроматна война от началото на прехода. „Аз съм преминал през няколко, но това в момента е несравнимо”, сподели той.

Лидерът на АБВ не отстъпи от основните си критики към БСП, които посочи и като мотив за размразяване на собствения си политически проект и самостоятелно участие в изборите за Европейски парламент – зависимостта на ДПС.

„Ежедневно сме свидетели на съмнителни назначения – там където малката партия в коалицията налага своята воля, защото няма коалиционно споразумение, няма разпределение на сферите на влияние”, подчерта Първанов.

Той призна, че в началото на прехода ДПС е имала т. нар. „бастиони” в цели региони с мюсюлманско население, но те са били формирани на електорален принцип. „В момента има региони, в които няма мюсюлманско население, а квотите пак минават през ДПС. Това е дебалансиране на управлението на страната в полза на малкия коалиционен партньор. Отговорът на въпроса кой позволява това е по детински прост и той е – големият коалиционен партньор”, разкритикува още Първанов.

Президентът каза, че „няма никакви отношения” с почетния председател на ДПС Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от, но не отхвърли категорично тезата на бившия премиер и бивш председател на ДСБ Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, според когото лидерът на АБВ критикува Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, но не гори мостовете към ДПС.

Той само обясни за пореден път позицията си, че някогашната подкрепа в негова полза от ДПС на втория тур на президентските избори през 2001 г. не може да бъде индулгенция за настоящите прегрешения на движението. „Не съм бил зависим, но аз няма да отрека подкрепата, която са ми дали, коректността го изисква. Но това не може да бъде индулгенция за сегашни прегрешения на ДПС. Ако те грешат, ще бъда критичен. Ако аз съм непоследователен и безотговорен, нека звучат критиките на моите опоненти”, обясни Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Той отрече да е „архитект” на Тройната коалиция и заяви, че е участвал във формирането на кабинета „Станишев”, доколкото са му позволявали конституционните му правомощия на държавен глава. Все пак Първанов призна за предложението за формулата 8:5:3, както бяха разпределени министерските кресла между партньорите от БСП, НДСВ и ДПС. „Не може обаче в областните управи и министерствата да действа същата формула”, подчерта той.

Първанов отново критикува управляващите партии за това, че политическите решения се вземат извън централите им. „Миналата година в разгара на протестите след назначението на Пеевски за председател на ДАНС Националният съвет на БСП се събра един-два пъти за четири-пет месеца. Навремето през 1997 г. се събирахме през ден. Има пълно незачитане на партийната структура”, категоричен бе Първанов.

Той също видя в дебата за предизборна агитация на турски език кампания за стягане на електората на ДПС и на крайните националистически формации. „Нямам спомен да се е агитирало на турски език. На митинг в Кърджали всички си говорихме на български, Ибряма пя и говори на български”, коментира Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

„Имаме етнорелигиозна ситуация, която е неприсъща за целия преход – много политически лидери са готови да прескочат бариерата. Като дух и насоченост изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов звучеше провокативно”, посочи още той.

Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в отговори на критиките, отправени към стила му на лидер в АБВ, който вече бившият член на формацията Нидал Алгафари определи като авторитарен. „Когато се правят избори, трябва някой да командва парада, аз поех тази отговорност на плещите си. Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска изнася европейския дебат в кампанията на плещите си”, обясни Първанов, но не коментира дали наистина в редиците на формацията отсъства дебат, както обясни първият разочарован от проекта.

„80% от листата е готова, но ще я обявим след подреждането”, обяви лидерът на АБВ и с футболна метафора обясни, че позициите в листата ще зависят от това „кой кого пази” или с други думи – от подреждането на конкурентните листи. „Пазим всички състезатели на терена, борим се за гласове от няколко спектъра, борим се за гласове с ГЕРБ, даже с Реформаторския блок”, допълни Първанов.

В заключение той не обясни дали АБВ ще се превърне в партия, като обясни, че засега движението се развива като гражданска коалиция с членове, които дават формално основание за регистрация. „Няколко партии участват, но няма да ги спомена, докато нямаме коалиционно споразумение”, каза още Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2721 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
БОЗДУГАН

2014.02.25 | 07:59

14
НИКАКВИ ГЕРБ - ета , герберастки тиквета , АБВ-та , БПС-та ,ДПС-та турчета , дудучета и разни други ХЮМНЕТА ! САМО АТАКААААААА ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР !!
турчин

2014.02.25 | 07:59

13
И какво пак турците са виновни. Властта която имат активистите на ДПС трябва да повече. И какво ви пречи ДПС. Да не би другите да са по умни или можещи от турците. Години наред особено след 1944 год в всички области на общественото развитие се втълпяваше манията за турско робство което не било никога. И сега трябва да мине доста време да се нормализират нещата. Омразата насадена ще ликвидира нацията.
idi

2014.02.25 | 07:59

12
От ДПС наистина не е бил зависим, обаче от тези, които контролират ДПС - е бил и все още е!
ЗА БЪЛГАРИЯ

2014.02.25 | 07:58

11
КОЧО-ЕПИЗОД
Подбно на лубо-аналното

2014.02.25 | 07:58

10
вихър узунов е аитакиски трол -платен.

2014.02.25 | 07:58

9
ами с кирил домусчиев,какви са.който знае за други да добавя.
kolombo

2014.02.25 | 07:58

8
Е, тройната коалиция - нали ти я измисли бе, ГОЦЕ .
анонимен

2014.02.25 | 07:58

7
Гоце, кой, кой издигна Ахмет Доган, кой го накара да направи ДПС.....Или ни вземаш за малоумни!!!!!!!!!!!!!!
Гоце маи често забравяш

2014.02.25 | 07:58

6
A KOИ ДАДЕ ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА НА АХМЕД ДУГАН?

2014.02.25 | 07:58

5
А защо ти викат Първаноглу бе , трипер миризлив ?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини