Местан: Никой от нас няма да ходи в Анадола, България е нашата родина (видео)

  • 19 февруари 2014 09:37

  • 15105
  • 75
Местан: Никой от нас няма да ходи в Анадола, България е нашата родина (видео)
©

Ще следваме неотклонно завета на Апостола за демократска република, в която българи, турци, евреи и арменци ще бъдат равни и ще следват един общ закон. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в по време на дебатите по декларациите, осъждащи изказването на Хюсеин Хафъзов в петък.

Ние ще следваме този завет, докато той бъде реализиран наистина, докато се постигне истинското равноправие. Ние с вас можем да спорим дали е постигнато, вероятно ще кажете, че има какво да се желае, но той е разбрал, че няма развитие за нито една страна, която не е осигурила своя етнорелигиозен мир. Той е имал силата да каже това, когато държавата е била под чуждо владичество - огромна сила се изисква за това, посочи Местан.

ДПС беше създадена като реакция на Възродителния процес, но вместо да тръгне по пътя на реваншизма, още с първия си акт каза "не на реваншизма", "не на сепаратизма", "да на единството". Светът заговори за българския етнически модел като за най-ценния успех демократичното ни общество. Оттогава насам единствено с политически средства се борим за постигането на онова равноправие, което четем и в завета на Апостола. Днес трудно можем да си представим моноезична, монокултурна страна - няма такива държави. Разноезичието, разнокултурността са характеристика на всички съвременни държави. Разбирането за това може да осигури гражданския мир в страната, заяви лидерът на ДПС.

Добре би било да го има това разбиране. Ето за това се борим, вървим по този път. Смятам, и го казвам с огромно огорчение, че етнорелигиозните различия се възприемат от някои политици не като богатството на България,  а като проблем. Тогава какво правим - един от начините е да следваме пътя на Възродителния процес. Трябва да разберем, че нацията е надетническа категория, която включва всички български граждани. Ако някой мисли, че етнорелигиозните различия застрашават националната сигурност - историята познава и такива случаи. Ще ги изгоним. Днес се чуват и такива призиви "На който не му харесва, да отива в Анадола". Никой от нас няма намерение да отива нито в Анадола, нито където и да е. България е нашата родина и ние ще бъдем нейните синове. Различията ни не са проблем. Можем да ги осмислим като ресурс, добави Местан.

Ще подкрепим декларацията, предложена от г-н Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно. Проблемът с етническия мир е свързан с нападенията над джамии, с идеи, абсолютно чужди на европейската ценностна система. Вярвам, че всичко това ще остане в миналото на България, че ще можем рано или късно да бъдем държава, която защитава националните си интереси, не с ограничения, а с принципи, които стъпват на принципите на баланса. Етническият мир е най-големият капитал на българския преход, каза още лидерът на ДПС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
15105 75

Свързани новини

Коментари 75

Добави коментар

2014.05.21 | 12:56

75
Верно е че в Анадола няма да ходите,искате държава в нашата да правите, и комунистите ще ви помогнат.Те ще са курбан за пъкленото ви дело,защото предател никой не иска.Бог ще опази майка България,и чиста ще се изправи напук на всички евреи.
Любо Ангелов

2014.05.21 | 12:56

74
ОХ КОЛКО Е ГОТИН ТОЗ ЛЮТФИТО БРААТ! КАКЪВ ЛЕВЕНТ Е САМО! ИСКАМ И АЗ,КАТО МОЯ КУМИР ДА БЪДА OБЛAДAH AHAЛHO OТ OБPЯЗAHATA ПATEPИЦА НА ТУЙ CEKCAПИЛHO СЪЗДАНИЕ! НИЕ С ВОЛЕН СМЕ ТУРСКИ ИЗМЕКЯРИ,БЛАГОДАРЯ!

2014.05.21 | 12:55

73
ah 4e mazno gnusno prase ,i kak grozno lae ,kade e izvinenieto ,tova prili4a na zoopark

2014.05.21 | 12:55

72
da ti akam v usata gnusna
borislav

2014.05.09 | 14:22

71
EI PAPAGAL v koqto i darjava da sam bil vinagi az sam se soolbrazqval s tqh i az u4eh tehniq ezik teka4e vie tur4olqcite i mangalite 4e se soolbrazqvate s nas i 6te u4ite na6iq ezik. AKO NE VI HARESVA TOVA IZ4EZVAITE !!!
Батко Данчо

2014.05.09 | 14:21

70
Местан-премиер!

2014.05.09 | 14:21

69
Haide v turtcia muslita ha ha i ne se vra6taite nikoga pove4e!Sled vas shte pratim i va6ite bratov4edi romite
милко великов

2014.05.09 | 14:21

68
Манаф ефенди ако от мен зависи ти и твоите другарчета сте на бесилото.Обикновените турци нямат нищо общо с вашите безобразия.
История

2014.05.09 | 14:21

67
Анадола(Анатолия)е свещенно място за християни и мюсюлмани.Някои хора са забравили че прабългарите са тръгнали към Европа от Централна Азия.Всички сме един сорт.Семето на всички хора е от Анадола и Централна Азия.Наздраве
История

2014.05.09 | 14:18

65
''-Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха САМО ТРИ заптиета? - Не знам, ага. -АЗ така заповядах!!! Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима! И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш.''

2014.05.09 | 14:18

66
Има истина.Уцелил си.

2014.02.21 | 18:01

47
Значи имаме огромен дълг към Апостола! Това е огромния проблем на българите - разединението.Когато се почустваме ЕДИННИ , тогава ще тръгнем апред.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини