Радан Кънев: Правосъдието и прокуратурата са в основата на една прогнила схема

  • 12 февруари 2014 09:13

  • 1982
  • 4
Радан Кънев: Правосъдието и прокуратурата са в основата на една прогнила схема
© Булфото

„В България правосъдието и прокуратурата са в основата на една прогнила схема, а не нейното решение. Това е нещо, което наричаме мафия“, каза говорителят на Реформаторския блок Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и в интервю за предаването "Преди всички“ по БНР във връзка с вчерашните изказвания на депутата от ДПС Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на и депутата от ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

„Падна завесата. Не стана известно на хората нещо, което да не знаят. Всичко това беше добре известно и коментирано, но беше упорито покривано зад едни красиви фрази, които включваха реформи, европейски доклади. Изведнъж в изявленията на двама народни представители, вкопчили се в някаква тяхна си битка, а именно битка за незаконно влияние, за незаконни действия, те разкриха всичко онова, което знаехме от по-рано, за което Реформаторският блок говори и заради което е създаден и обединен, за да се бори с такива явления. А това е, че власт, медии и правосъдие са вплетени в една напълно незаконна мрежа“, коментира той.

„Страшното е, че всеки български гражданин се оказа зависим. Кой от тези хора, от кого е зависим, по какъв начин е кадрувал, по какъв начин е злоупотребявал с властта си в медиите и в правосъдието. Каква е ролята на главния прокурор в тази история? На други хора на висши позиции в съдебната система? Всичко това е работа на едно много сериозно и тежко разследване, на едни процеси, които тепърва трябва да започнат и ЕС отдавна ни загатва“, каза още Кънев.

Според него е трудно да се говори за ролята на главния прокурор от тук нататък: Той е трябвало да се самосезира преди месеци за начина, по който е избран. От тук нататък вече е много трудно да говорим за каквото и да е самосезиране. Главният прокурор е длъжен да изложи пред обществото своята версия по всеки един факт с най-малките подробности и ако се потвърди и една десета от това, което казаха за него тези двама български политици, неговата работа е да се самосезира с оставката си.

По отношение на Изборния кодекс, който вероятно ще бъде гласуван на второ четене днес в парламента, Кънев коментира: „Изглежда Изборният кодекс ще бъде гласуван на второ четене. Искрено се надявам, че той няма да бъде в сила за европейските избори, защото това нарушава един основен цивилизован принцип, който следва цяла Европа и той е избори да се правят по предвидимо законодателство, дори да не е най-доброто, те да се правят по законодателството, по което участниците се подготвят. Има конкретни примери за сговори между ГЕРБ и ДПС по темата за представителите на малките партии в изборните комисии. Те опитват да отнемат правото на Реформаторския блок да нямат представители в комисиите, които да гарантират честността на вота. ЦИК не брои гласове. Въпросът е защо ГЕРБ и ДПС поискаха да отнемат представителите на Реформаторския блок там, където се броят гласовете? Какъв е интересът да го направят това? Между всичките проблеми в новия проект за Изборен кодекс има един, който лъсва наистина със страшна сила, а това е опитът да бъде елиминирана преференцията – единствената възможност на отделния избирател да определи със своя глас кой да бъде представител в ЕП и националния парламент, като сам пренареди листата“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1982 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.05.14 | 14:48

4
Патерицата на Боко-Тиквта говори за правосъдие егати смешката.
@

2014.02.12 | 14:36

3
Само така. Давайте в същия дух.
ТРОЛ 777

2014.02.12 | 14:36

2
Браво!!! Най сетне реформоторите проявиха активност/с изключение на леля Меги/.Бях се затъжил за тях,защото пасивността им ме разтревожи последните дни.Същевременно си мислех,че празни тикви новини/идеи/ не раждат.
bobi

2014.02.12 | 14:29

1
virus ot stara epidemia--vse pak se razprostaniava

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини