БСП мислела за "вот 3 в 1"

  • 11 февруари 2014 20:41

  • 2873
  • 5
БСП мислела за "вот 3 в 1"
© Булфото

БСП е предвиждала сценарий, при който тази година заедно с европейските избори е можело да се проведат президентски и парламентарни. Това става ясно от първоначалния вариант на проекта за Изборен кодекс, публикуван на сайта на парламента на 17 октомври 2013 г. и изпратен във Венецианската комисия.

Проверка в документа, пуснат на сайта на временната комисия за нов кодекс, показа, че има параграф 12 със следното съдържание: "При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.", пише Труд.

Това не означава, че БСП е предвиждала да има избори "3 в 1", коментира председателката на временната комисия Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Според нея текстът просто описва хипотеза за съвпадение на избори.

Параграфът бил нужен, защото проектът не предвиждал как се провеждат едновременно вотове, изискващи различно райониране на избирателите. При парламентарни избори страната вече ще се дели на 32 района, а при президентски и европейски има само един район. Затова при вот "3 в 1" депутатите записали, че районите остават 32, каза Манолова. Тя уточни, че параграфът е бил изваден от окончателния проект на Изборен кодекс и една от причините е била да не се правят погрешни интерпретации.
Междувременно президентът Росен Плевнелиев даде ход на кампанията по събиране на подписи в подкрепа на референдум за нови изборни правила.

Инициативният комитет, воден от председателя проф. Георги Близнашки, посети "Дондуков" 2. На една от бланките се разписа президентът, съобщи Близнашки. Така държавният глава се ангажирал не само на институционално ниво, но и в личен план с референдума, поясни професорът.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прикани във фейсбук всички симпатизанти на партията да се включат в инициативата. Борисов през няколко минути пускаше пунктовете за събиране на подписи във всеки отделен град. Реформаторският блок също стартира кампания за събиране на подписи по места.

Последвайте канала на

Novini.bg
2873 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.02.12 | 13:34

5
Червени мърши , времето ви свърши !!!
Язък за хубавият Кюстендил

2014.02.12 | 13:34

4
Майчето или както е по известна сестра Галева....изложи хубавият Кюстендилски края...тц тц
РЕФЕРЕНДУМ

2014.02.12 | 13:34

3
ДА ПРЕМАХНЕМ ДПС ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ
ВОСР

2014.02.12 | 13:34

2
От устата на БСП това звучи така: "Вся власть советов!"

2014.02.12 | 13:34

1
Мая, ако дядо ти Манол сега можеше да се събуди, какво ли щеше да те направи?

Добави коментар

Водещи новини