Кунева: Подкрепяме правото на хората да имат глас, а не позицията на ГЕРБ

  • 30 януари 2014 14:25

  • 1698
  • 7
Кунева: Подкрепяме правото на хората да имат глас, а не позицията на ГЕРБ
©

Реформаторският блок и „Движение България на гражданите“ призовават Народното събрание да подкрепи инициативата на Президента за насрочване на референдум за изборната система и начина на организация на изборите.

Това каза в интервю за БНР Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22. Тя коментира предложението на Президента за провеждането на национален референдум заедно с изборите за Европейски парламент. Ние не се страхуваме от гласа на хората. Гражданите в момента нямат власт, но имат глас. Този глас трябва да бъде чут. Говорим за подкрепа на правото на българските граждани да имат думата, а не за позицията на ГЕРБ и категорично заявявам, че не става дума за ГЕРБ, а за българските граждани. От БСП вероятно ще направят кампания да убедят техните избиратели, но не могат да отрекат правото на хората да бъдат питани. Нека има кампания, нека всеки каже какво мисли, допълни още Кунева.

От „Движение България на гражданите“ смятаме, че електронното гласуване е добро лекарство срещу купения вот и манипулациите, искаме да има задължителна преференция без праг, повтарях и за електронно гласуване, и за машинно гласуване, за изчистване на списъците от „мъртви души“, професионална администрация, преброителни центрове, осигуряване гаранции за равен достъп до медиите, каза още тя и напомни, че още от президентската кампания заявява, че българските граждани трябва да бъдат питани на референдуми по всички важни реформи и доколкото това зависи от волята на партиите, досега те не са се осмелили. Подценяването на хората не ми е по вкуса, допълни лидерът на ДБГ, и посочи, че задължителното гласуване би имало оздравителен ефект, според една част от обществото, и отрицателен според друга.

Нека хората бъдат попитани и да кажат решението си, коментира още тя и подчерта, че не става дума да се подкрепя една или друга партийна позиция, а да се подкрепи правото на българите да бъдат питани. Да не подценяваме интелигентността на българския народ, който може да направи разлика между гласуване за европейски парламент и гласуване на референдум за изборната система, призова Кунева. Намирам за по-логична комбинацията референдум и евровот, отколкото използването на европейските избори за тяснопартийни цели, както пресмятат от ДПС. Не знам защо партиите се страхуват от българските граждани, които ще се произнесат на този референдум, разкри Кунева.

Ние от президентската кампания настояваме за това, а „Движение България на гражданите“ и на предишни избори за парламент излезе със силна идея за референдум. Тогава никой не беше предложил да има референдум по въпроси, свързани с изборното законодателство. Причините за тази политическа криза са и в проблемите на изборното законодателство, които позволяват масови практика на купен и контролиран вот, което изкривява представителството на гражданите в парламента, допълни още Кунева и напомни, че от независими международни наблюдатели на последните избори беше доказано, че има 20 % купен и корпоративен вот в страната, заяви тя.

Не по-малък проблем е недоверието към политическия процес като цяло на големи групи български граждани, което води до отказ и пълно незаинтерсованост на гласоподавателите да гласуват, подчерта Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 и посочи, че законодателни промени в изборното законодателство са едно от средствата за връщане на доверието на избирателите. Новото, което имаме днес, е, че имаме критичната маса на Реформаторският блок, разгледахме въпроса в Блока, много съм горда съм с работа на Йонко Грозев, водещ групата по правосъдие и вътрешен ред, и стигнахме до позицията, която обявих вече, завърши Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1698 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.06.04 | 23:44

7
хората обаче подкрепят ГЕРБ

2015.06.04 | 23:43

6
ОХ,И ТИ СИ ЕДНА ПРОДАЖНИЦА! ЧЕРВЕНА КУКУВИЦЕ! ТИ ДЕТО СЪС СОЛОМОН ПАСИ ЗАТРИХТЕ БЪЛГАРИЯ ! А СЕГА СИ ПРИЮТИЛА И ДРУГАТА ТУРСКА ПАРТИЯ НА КАСИМ ДАЛ----ДЕТО Е ДЯСНАТА РЪКА НА ЕРДУГАН, ДА ДОУНИЩОЖИТЕ ВКУПОМ БЪЛГАРИЯ!!

2015.06.04 | 23:43

5
той - Народа, така ще те подкрепи, че ще ти държи влага . . . не че "Големия" ще те върне, той с Кулезич върти любоФ та с теб ли няма!

2015.06.04 | 23:43

4
ТИ СЕРИОЗНО ЛИ МИСЛИШ ЗА ПОБЕДА?НАРОДА ТЕ ПОМНИ И ТЕ НЕНАВИЖДА! Н Е Т И В Я Р В А М Е

2015.06.04 | 23:43

3
И ТАЯ ИСКА ДА Я ХАКА БАБОЕБ БОРИСОВ

2015.06.04 | 23:43

2
Млъквай ма , к,урво Кунева !

2015.06.04 | 23:43

1
олигарсите един друг се подкрепят!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини