Анализатор: БСП се е превърнала в пехотата на ДПС в нейния щурм към властта

  • 29 януари 2014 11:48

  • 2817
  • 10
Анализатор: БСП се е превърнала в пехотата на ДПС в нейния щурм към властта
©

Ако Първанов и хората му овладеят политическото недоволство в БСП, напълно възможно е значителна част от подкрепата да се отлее към тях. Това едва ли ще доведе до разцепване на БСП, но със сигурност ще дестабилизира лидерството на Станишев и респективно на подкрепата за правителството. Това обяви в интервю за “Стандарт” социалният антрополог Харалан Александров.

Според анализаторът твърде дълго идеологическите, ценностни и социални конфликти в БСП са били потулвани или удържани около монолитното лидерство, сега те стават неудържими.

"В БСП има значителна тревога, да не кажа недоволство, около ситуацията, в която се намира партията и най-вече около ролята на водещ партньор в коалиционно правителство, от което получава повече негативи, отколкото позитиви. БСП се е превърнала в пехотата на ДПС в нейния щурм към властта", смята Александров.

"БСП сега се намира в напрегната ситуация, под обсада и атакувана от всички страни. Това създава опасност да се отключат разрушителни процеси и ръководството около Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на да влезе в защитен режим, да почне да напада стръвно Първанов, който на свой ред да се представи за мъченик. Не е изключено това да отприщи свирепи разпри и кръвожадни апаратни войни, които също не са чужди на традицията на БКП-БСП", посочи анализаторът.

"Искрено се надявам да надделее добрият тон и разумът, а конфликтите да бъдат удържани в рамките на цивилизования политически дебат. Във всеки случай БСП не може да продължи да си затваря очите за проблемите, защото Първанов казва правилните неща, макар и по неправилни причини", смята Александров.

Засега надделява тенденцията към въоръжен мир - двете фракции ще се карат и обвиняват, ще се гледат лошо, но ще останат заедно, няма да се сбият публично и да се отдадат на партийни наказания и ритуални унижения. Ще бъде запазен мирът най-малко защото това ще постави под риск лидерството на Станишев, който по един кротък, интелигентен и ненатрапчив начин успя да се окаже вторият най-дълго управлявал лидер в историята на партията, казва още Харалан Александров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2817 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2015.01.18 | 17:53

10
Станишев трябва да остъпи лидерската позиция в БСП. Но няма толкова акъл да го направи. А пък и Мониката няма да го позволи. Тя е свикнала на много пари.

2015.01.18 | 17:53

9
БСП И АТАКА СЕ ПРЕВЪРНАХА В ОРЪДИЕ НА ДПС КЪМ УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!
КОМУНИСТЪТ

2015.01.18 | 17:53

8
НИЕ БСП И ДПС СМЕ БРАТЯ И НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ВЛАСТТА ЗАЕДНО С НАШИЯ ПРИЯТЕЛ ВОЛЕН
101010

2015.01.18 | 17:53

7
БСП вече отдавна се закопа с това, че позволи на ДПС да влезе във властта. Познавам доста хора, които бяха симпатизанти на БСП, но вече никога няма да гласуват за тези предатели.

2015.01.18 | 17:52

4
Борисов се прости завинаги с властта ! ГЕРБ са голямо фалшименто ! Сапунен мехур , който се пукна в Костенец !Ядохте големия грездей на ВОЛЕН и сега скимтите в опозиция ! ХАК ви е ТИКВИ ПРОСТИ !
Борис

2015.01.18 | 17:53

6
Глупако, мазен! Сега доволен ли си, че благодарение на алчността на твоя лидер Болен, управлява ДПС? Бахти колко сте утрепани, тия болни чутури от Атака!

2015.01.18 | 17:52

3
Ти си съгласен да праиш дудуци на ДПС само и само да не съ ГЕРБ. Некаква далаверка ли има или ти харесва да праиш дудуци?.
ATANASOV

2014.01.30 | 10:02

2
PO TAP KOMENTAR NE SAM CHEL.NO TOVA NE E IZNENADVASHTO TOVA E elektorata na ,ataka,.

2015.01.18 | 17:52

5
Така е БСП се е превърнала в обслужващ персонал на ДПС. Единствената възможност за спасение е Първанов да оглави партията, а малоумния украинец да хваща гората!

2014.01.29 | 19:17

1
Хараланe BOLIMAKURU I ZA BSP I ZA DPS I ZA GERB I ZA ABV I ZA ATAKA I RAZNI DRUGI POLITICHESKI FIRMI VSEKI MESEC OT ZAPLATA ZADELYAM PO NEKOI LEV I SI KUPUVAM BOEPRIPASI A PUK VIE SI ZALIVAITE KOLKOTO SHTETE MEDIITE S ANALIZI SOCIOLOGICHESKI PROUCHVANIA NIKOI VECHE NE VI VIARAVA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини