От БСП предлагат създаване на районни общински съвети

  • 23 януари 2014 15:23

  • 1940
  • 5
От БСП предлагат създаване на районни общински съвети
©

Да се създадат районни общински съвети и районните кметове да се избират пряко, а не да се назначават, предлагат депутати от градската организация на Коалиция за България.

Това съобщи днес пред журналисти заместник-председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Колоян Паргов, цитиран от БТА. Той информира, че предложението ще бъде внесено в началото на другата седмица като допълнение в Изборния кодекс. Според Паргов това е първата стъпка към старта на реформа в местното самоуправление в градовете с районно деление, която до 2015 г. ще изисква и доста промени в редица закони, свързани с финансова децентрализация, с прехвърляне на правомощия на тези районни  съвети. Целта по думите на Паргов е проблемите на хората да бъдат решавани още в кварталите. В момента има недостиг на време и капацитет предвид централизирането на администрацията, посочи Паргов. Той каза, че става въпрос за проблемите, свързани с кварталните улици, градинките, чистотата, за които на общинските съветници не стига време и най-вече паричен ресурс.

Според Паргов, когато има районни съветници, нуждата от 61 общински съветници ще намалее. Те могат да бъдат 31 или 21, но е необходим внимателен анализ, смята Паргов. По думите му обемът от задачи, които ще решава Столичният общински съвет ще бъде  прехвърлен на районните съветници. Съветникът посочи, че промените предвиждат формиране на местни районни бюджети, за да може районните съветници да не са "кухи пощенски, пряко избрани кутии, а да могат да имат инструментариум за решаване на проблемите". Бюджетите на районните съвети ще се формират от местните данъци и такси, каза Калоян Паргов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1940 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2014.01.24 | 10:24

5
ПАРГОВ ЗАЩО НЕ Е РАЗСЛЕДВАН И ОСЪДЕН?

2014.01.24 | 10:04

1
ZASHTOTO E OT BSP
МНЕНИЕ

2014.01.24 | 10:24

4
УНИКАЛНО, УНИКАЛНО ТЪПА ИДЕЯ! Другарят Паргов май не знае с какво се занимават районните администрации - ако те наистина работеха (то какво ли работи в държавата ни), обслужването на гражданите и инфраструктурата щяха да изглеждат много по-различно. Явно на някои им се хареса идеята общинските съветници да вземат по 1100лв. заплати. Вместо да оптимизираме администрацията, само ще я пълним с хрантутници-партийци!
Рестартер

2014.01.24 | 10:23

3
Супер! Още хрантутници!

2014.01.24 | 10:23

2
Идеята общинските съветници да си увеличават заплатите от 01.01.2014г.е дело на ''КРИТИКУВАЩИЯТ БСП'' Г.Кадиев,негово предложение и първи са с 1260лв.об.съветници от Сливен.Имат си бизнес,друга работа,само няколко пъти се събират,но искат още.Има кой да ги чуе,те са на власт.Спуснатия от София Валери Жаблянов стана шеф на БСП В СЛИВЕН,избраха го за депутат,а сега пак Асен Гагаузов го замести.Спускат си ги,иабират си ги,назначават си ги,въртят си ги едни и същи наши.А ЧЕРВЕНИТЕ БАБИЧКИ С ЕДНИ И СЪЩИ ПЕНСИИ.

Добави коментар

Водещи новини