Предлагат поименното гласуване в общинските съвети да отпадне

  • 15 ноември 2023 22:52

  • 493
  • 0
Предлагат поименното гласуване в общинските съвети да отпадне
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Формалната причина параграф първи, който гласи всяка точка от закона да бъде гласувана поименно, да отпадне е, че в много общински съвети няма електронна система за гласуване и този параграф ще затрудни много общински съвети. Това предложи депутатът Йордан Иванов от ДБ преди второто гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация на днешната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Демокрацията няма да бъде нарушена и отпадането на поименното гласуване няма да доведе до анонимност на общинските съветници, обясни още Иванов в отговор на съмненията на представители на комисията, че по този начин ще се стигне до колективна безотговорност. 

Искра Михайлова от парламентарната група на "Възраждане" заяви, че анонимността с отпадане на параграфа ще доведе до още по-голямото безотговорно отношение на общинските съветници и ще унищожи прозрачността на действията на съветниците.

Заради ремонта на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“: Русия ще продължи да ни доставя компоненти, реши кабинетът

Председателят на комисията Николай Нанков от ГЕРБ-СДС апострофира Михайлова и уточни, че задължение на общинските съвети е да протоколират по закон поименните гласувания. Той предложи местните съвети да имат правото на избор дали да правят поименно гласуване или не на местните общински съвети. 

Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление обсъди и гласува внесените предложения за промени в параграфите от първи до седми от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.  

Точка три от дневния ред за представянето и обсъждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, внесен от Министерски съвет на 07 ноември 2023 г. за първо гласуване под номер № 49-302-01-69 отпадна от дневния ред на днешната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление след гласуване на членовете на комисията по предложение на Николай Нанков, председател на комисията. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини