Искра Баева: Конфликтът между Станишев и Първанов датира отдавна

  • 21 януари 2014 16:58

  • 2274
  • 3
Искра Баева: Конфликтът между Станишев и Първанов датира отдавна
© Булфото

Бях изненадана от възобновяването на проекта АБВ. Знаех, че конфликтът нараства, но не очаквах точно такова действие, в точно този момент.

Това каза в интервю за БНР историкът проф. Искра Баева. Тя направи анализ на досегашните отношения между лидерите на АБВ и БСП. "Струва ми се, че е беше ясно, че Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на нямаше да стане лидер на БСП без Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. Той беше посочен. Още тогава това ми се видя не съвсем редно, тъй като БСП е наследник на традицията на БКП, а това е една масова, а не лидерска партия. Затова беше доста неприятно лидерът, който отива по-нагоре да посочи и да наложи от този драстичен начин своя наследник и наследник, който му е най-близкият помощник преди това", разкри тя.

"В началото изглеждаше, че поне при тях всичко ще протече по мед и масло. Имах чувството тогава, че Първанов налага Станишев начело на партията като че ли да му пази мястото. По- нататък обаче всеки политически лидер започва да се утвърждава и започва да вижда себе си в бъдещето. Конфликтът започна не след като Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в напусна втория си президентски мандат, а още преди това, тъй като нямаше никакво съмнение, че Първанов е ментор на Станишев, но започнаха да им се различават интересите и най-ярко се прояви този конфликт в изборите през 2009-а година, когато Първанов наложи мажоритарния елемент в избирателните правила, от които БСП загуби 20 депутатски места", коментира Баева.

По отношение на листите за евродепутати на БСП и АБВ, проф. Баева каза: "Няма нормална политическа партия, която да спечели от две листи. Това раздвоява вниманието, поставя въпроси, поставя въпроса пред всеки избирател да избира между едното и другото". Според нея моментът за възобновяването на проекта АБВ е най-лошият възможен, защото тези избори са били посочени като важни, жизненоважни за правителството и на БСП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2274 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
КАКА

2014.01.22 | 10:08

3
не лъжи карат се за пари

2014.01.21 | 20:36

1
Навярно си прав ! Идеите за тях отдавна са без значение !
БОЗДУГАН

2014.01.21 | 23:00

2
Станишев , Йотова , Пирински , Кадиев - боклуци ,Първанов трипера и Калфин - по-големи боклуци , Румен пикнята също ,Цвъцко- тиквен боклук ,ТИКВАТА Бойко -прогнил най -голям боклук !Еврейското хюмне Паси - царски боклук , Плевнелиев - мухлясал палячо ! САМО ВОЛЕН и АТАКАААА !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини