Зинаида Златанова: Заварих магистрати на отчет към властта

  • 10 януари 2014 13:46

  • 1886
  • 8
Зинаида Златанова: Заварих магистрати на отчет към властта
© Булфото

Всички съмнения за намеса на изпълнителната власт в съдебната вече са разсеяни. Това каза министърът на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова на пресконференция, чиито повод беше отчета на свършеното от новото ръководството на министерството.

Министър Златанова заяви, че през миналата година новото ръководство на ведомството е заварило правосъдна система, подложена на силен натиск от изпълнителната власт, магистрати "на отчет" към властта, както и прочетени присъди по медиите.  Министърът отчете, че новото ръководство се е справило с тези проблеми.

Според Златанова сред най-големите постижения на министерството за последните шест месеца на миналата година е подобряването на диалога с Висшия съдебен съвет. Със съвета е било работено за подобряване на натовареността на магистратите и са започнали отново провеждането на конкурсни процедури.

Министър Златанова подчерта, че бюджетът на съдебната власт е бил увеличен, а от юли е започнала и интензивна работа по новия Наказателен кодекс /НК/. Именно забавянето на проекта за НК беше един от основните заварени проблеми, които Златанова посочи днес. По думите й активно се работи и по Закона за съдебната власт, който ще бъде представен пред Народното събрание през февруари. През тази година се очаква да бъде обсъдена и актуализираната стратегия за реформа в съдебната система, посочи министърът.

Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова подчерта, че се подготвят и обсъждания за реформа в правното образование, проблемите с осиновяването и предоставянето на българско гражданство. Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов уточни, че през миналата година българско гражданство са получили 8285 души, като през 2012 г. техният брой е бил 17329. Намаляването на броят им, според него се дължи на по-прецизното преглеждане на молбите.

Зам.-министър Сабрие Сапунджиева посочи, че се обмислят промени в закона, които ще позволяват на държавните съдебни изпълнители да събират глоби. Очаква се по този начин да бъдат събрани почти два милиарда лева. Относно частните съдебни изпълнители Сапунджиева посочи, че се подготвя въвеждането на кадрово досие за всеки от тях. В тях ще се отбелязват наложените им наказания и дисциплинарни проверки. По думите на Сапунджиева състоянието на частното съдебно изпълнение е същото, каквото е състоянието и на българското общество и не всеки съдебен изпълнител работи съвестно.

Зам.-министър Ангелов посочи, че се работи и по решаването на проблемите с пренаселеността на затворите. По думите му през тази година ще продължи изграждането и обновяването на новите места за лишени от свобода. Пример за това е затворническото общежитие в Дебелт, което когато стане готово ще облекчи най-пренаселения затвор у нас - в Бургас. Ангелов заяви, че в общо 12-те затвора в момента се намират около 11 хиляди лишени от свобода и задържани "под стража".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1886 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.01.11 | 21:17

8
Нямат край лъжите на тези некадърници

2014.01.11 | 21:17

7
Така се управлява държава, за 6 месеца са подобрили диалога. "Браво".
Дон Стефано

2014.01.11 | 10:42

3
Много красива и умна жена!Огън жена!!!

2014.01.11 | 21:16

6
ТОВА ЖЕНА ЛИ Е ИЛИ ТРАВЕСТИТ

2014.01.11 | 10:42

4
огън от фъшкии

2014.01.11 | 10:42

5
демек и на теб са се отчитали

2014.01.11 | 10:42

2
Потулва далаверите на Съсела.
бай брадър

2014.01.11 | 10:41

1
толкова са добре,че не могат един магистрат да намерят който да не е прехвърлял имоти от майка си брат, си и да не гие е дарил на сина си а като ги попитаме защо, и те кимат и отговор никой няма, в същото време по улиците е пълно с бездомници за които точно магистратите са причина да са без дом и в критично положение

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини