Фоторепортери и оператори връчиха протестна декларация на Златанова

  • 10 януари 2014 11:05

  • 1960
  • 5
Фоторепортери и оператори връчиха протестна декларация на Златанова
©

Фоторепортери и оператори връчиха протестна декларация на правосъдния министър Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова във връзка с ограниченията на работата им, които налага член 146 от проекта за нов Наказателен кодекс, и настояват той да отпадне.

Текстът предвижда „Който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба”.

„Криминализирането на нашата всекидневна работа за снимане е в противоречие с решенията на Европейския съд за правата на човека. Нещо повече – абсурдно е днес да се забранява една толкова разпространена дейност в нашето съвремие. Немислимо е да запечатваме и разпространяваме образи и същевременно да сме получили разрешение буквално от всяко лице, когато става дума за масови прояви, улични сцени, улавяне на духа на времето”, категорични са професионалистите, информира БТВ.

Те смятат, че законодателното предложение „вменява вина за извършване на престъпление за снимки по време на работата на журналистите”. Фоторепортерите и операторите напомнят, че според Европейския съд критериите за преценка за нарушението се правят единствено според стандартите за намеса в личния живот и според това дали придобитата визуална информация е от обществена полза.

Правосъдният министър прие декларацията и увери, че конкретният текст в проекта за нов Наказателен кодекс не е насочен срещу работата на журналистите.

Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова подчерта, че текстовете в проекта се обсъждат и е възможно прецизиране на спорния чл. 146 и дори неговото отпадане още преди влизането на НК за обсъждане от Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на ведомството й.

Министърът твърди, че текстът цели да гарантира правата на всички граждани от навлизане в личното им пространство. „Никъде в проектотекста не е посочено, че той има за цел налагането на цензура или възпрепятстване работата на представителите на медиите, отбелязват от правосъдното министерство.

Вицепремиерът Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова е насочила фоторепортерите и видеооператорите и към текста на чл. 193 от проекта за нов НК, който „за първи път дава възможност за криминализиране на упражняването на цензура над медиите, над публичните изяви и
други”. Той предвижда „Който противозаконно контролира или ограничава печатни произведения, публични изяви, спектакли или дейността на средство за масово осведомяване, се наказва с лишаване от свобода до три години, с пробация или с глоба", цитират от правосъдното министерство.

Последвайте канала на

1960 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
BODIMIR

2014.01.15 | 15:51

5
ПОРЕДНАТА НАГЛОСТ НА КОМУНИСТИТЕ,ВЕЧЕ ГИ Е СТРАХ И ОТ СЕНКИТЕ. А,ТОВА МОМИЧЕ Е ДЪЩЕРЯ И ВНУЧКА НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В БЪЛГАРИЯ,СИГУРЕН СЪМ,ЧЕ ИСКА ДА СТАНЕМ РУСКА РЕПУБЛИКА,А ТЯ СПОКОЙНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ДИРЕКТОРКА НА УЧИЛИЩЕ ЗА МАЛОУМНИ

2014.01.15 | 15:51

4
Ето ви свободи от Движението за права и свободи! Хубава цензура ни спретнаха комуноидо-турските демократи!
Дон Стефано

2014.01.11 | 01:00

3
Много красива и умна жена!!!
leh walensa - POLSKA

2014.01.10 | 23:17

2
Абе снимайте с качествен фотоапарат ,например " смена 8".
stoiko

2014.01.10 | 17:44

1
G-da zurnalisti,na koi k-r se varti dr.Zlatanova.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини