Драгомир Стойнев: Бизнесът е внесъл рекорден размер ДДС

  • 09 януари 2014 11:03

  • 6315
  • 25
Драгомир Стойнев: Бизнесът е внесъл рекорден размер ДДС
©

Преди няколко дни имах разговор с министъра на финансите и той сподели, че по предварителни данни бизнесът е внесъл рекорден размер ДДС. Приходите са над очакваните. Това ясно показва, че икономиката ни тръгна по пътя на икономическия растеж. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката  Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на на пресконференция, която можете да гледате тук.

Българският бизнес демонстрира, че е почтен, но преди това правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 също демонстрира това. Фирмите получиха близо 542 млн. лева ДДС. За пръв път от много години имаме еднакъв брой заети и осигурени лица, каза още той. 

От края на май до декември в бизнеса влязоха близо 2,5 млрд лева - със 131 млн. лева от актуализацията на бюджета бяха платени просрочените дългове по вече сключени договори, заяви той.

Политиката на дискусии и коректност дават своя резултат. Европейските средства трябва да се усвояват, но при пълна прозрачност, обясни енергийният министър. По думите му България вече не е с Румъния в една лодка, а по-скоро гоним Италия по усвояване на европейски средства.  "Тези средства трябва да допълват, а не да заместват националните политики. Процедурите се опростяват. Имаме десетки писма от българския бизнес, в които те изразяват своята благодарност от средствата от ЕС", каза Стойнев.

Той заяви, че силно се надява през следващата година все по-малко да се чува думата криза. Ще се борим за по-малка административна тежест, повече работни места, подкрепа на родното производство. Прогнозите са за годината икономическия растеж да е 1,8%, а по мое лично мнение ще надвиши 2%, смята още Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на.

Според прогнози на ЕК безработицата в България ще намалее. Считаме, че не само ще намалее, но и работата ни с бизнеса за създаване на нови работни места ще се реализира в по-големи параметри от очакването, уточни икономическият министър.

По думите му откакто работи правителството на Орешарски има привлечени чуждестранни инвестиции в размер на 496 млн. евро. Те са в преработващата и добивната промишленост, търговия и складиране. Очаква се през 2014 година да се открият още 1300 работни места и да се привлекат още 77 млн. лева инвестиции.

Стойнев обяви, че през тази година започва и изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Този проект е необходим на икономиката ни. Големите проекти за нас са важни, но ще съсредоточим работата си върху малкия и средния бизнес. Тези фирми създават най-много работни места. Имаме конкретни мерки, по които работим, ще намалим и административната тежест. Намалял е броят на разрешителните режими. Работи се по втори пакет от мерки, който да облекчи малките и средни предприятия, уточни още министърът на икономиката.

Преизпълнихме приходите от концесии, които бяхме заложели в бюджета за 2013 година. Основната част от концесионерите ще работят по правилата с годишни работни доклади. Разработва се стратегия за минната индустрия в страната, уточни Стойнев и допълни, че държавата може да има разумна намеса в предприятията с цел да се запазят работни места. По думите му държавата не може да придобие "Ремотекс", защото собствениците му искат нереално висока цена. Ще възродим Химко - Враца, каза още той.

"НЕК се стабилизира, НЕК подобрява своите резултати. Да, за 7 месеца не могат да станат чудеса, но смятам, че вървим в правилната посока", категоричен е министърът на енергетиката.

Туризмът вече е значим отрасъл от икономиката. Водим преговори по три проекта на стойност 650 млн. евро и дай, Боже, да ги реализираме. Целта ни е да се превърнем в пазар, в който се предлагат продукти с по-висока стойност и качество. Трябва да се увеличи леговата база. Бюджетът за сектор "Туризъм" е близо 6 пъти по-голям, отколкото през 2013 година, каза още той. 

 На въпрос за Южен поток и реализирането му, той отговори, че е приоритет.

Последвайте канала на

6315 25

Свързани новини

Коментари 25

Добави коментар
123

2014.01.14 | 14:48

25
СТОЙНЕВ,КАЖИ НЕЩО ЗА МИЛИАРДА КОЙТО ОТКРАДНАХТЕ ОТ МИТНИЦИТЕ.2007Г. СЪЩО СЕ ХВАЛЕХА КОЛКО ВЕЛИКИ УПРАВНИЦИ СА.КРЕДЦИ ТОВА СА БСП И ДПС.

2014.01.14 | 14:48

24
Xайде пак опорните точки! Инвестицията 400 млн. евро е сигурно само една за южен поток и още не е ясно дали ще се реализира. Направете публични договорите, покажете статистика! Има ли още някой да ви вярва на лъжите???
БМ

2014.01.14 | 14:48

23
И аз забелязвам доста оптимистични тенденции спрямо бизнеса, а и все пак щом бизнес камарите не протестират, значи нещата се движат в правилна посока.
гйхкг

2014.01.14 | 14:48

22
На къде искаш да се движат нещата?!?! Искаш да ми кажеш, че тия за 6 месеца са оправили икономиката ли?!?! Я стига, еб..ати наивниците сте.......Бизнеса никога не е сред протестиращите защото за тях условията са едни и същи. Далаверите с двойното счетоводство си ги правят и при тия и при ония. За пръв път имало толкова ДДС.......за 6 месеца ли - откак управлявате вие влезна тва ДДС? Гадни манипулатори!!

2014.01.11 | 12:14

17
От бизнеса не протестират, защото им се начисляват веднага данъчни проверки. Както стана с IT бизнеса, след като изразиха критично мнение. Политическа репресия ...

2014.01.14 | 14:47

21
Ей дърдорко, като сте събрали неочаквано много данъци, къде са парите, откраднахте ли ги ? Защо изтеглихте тогава такива големи заеми ? значи или сте крадци, или сте лъжци, или и двете !

2014.01.14 | 14:47

20
Лъжа е, че се разплащат с бизнеса!!! Парите върнати са по - малко и от на обвинявания Дянков? А и лъжите на Стойнев да са вярни, то надали това правителство има някаква заслуга. Лошото от предишните, пък това е от нас!! Като събират повече ЗАЩО ТЕГЛИХА заем?

2014.01.11 | 12:15

19
плащаш данъци и такси за да има заплати за лица, които да те контролират дали плащаш редовно и ако им се стори недостатъчно те глобяват ,за да има повече пари, за да са мотивирани да те контролират:)
ГЕЙМУТРА

2014.01.11 | 12:14

18
ГОЛЯМ ! БРАВО !
BAN

2014.01.11 | 12:13

16
По думите му откакто работи правителството на Орешарски има привлечени чуждестранни инвестиции в размер на 496 млн. евро. Защо ли от БАН казаха ,че са Намалели наполовина.

2014.01.11 | 12:13

15
"Основната част от концесионерите ще работят по правилата с годишни работни доклади." Ей това мога да ви кажа, че е тъпо нищо не значещо изречение. В моя бранш е. Ако и другите неща са такива егати опорните точки!

2014.01.11 | 12:13

14
HEK се стабилизира, както всички малко преди смъртта.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини