Бойко Рашков: Бюрото за контрол на СРС няма да изпълнява политически поръчки

  • 02 януари 2014 08:14

  • 1902
  • 1
Бойко Рашков: Бюрото за контрол на СРС няма да изпълнява политически поръчки
©

Надявам се през новата година да няма скандали свързани със СРС-та. Много хора не разбират резултатите, които се получават от СРС-тата. Говоря за тяхното правно значение. Никой не може да бъде осъден само на базата на СРС-та.

Това каза в ефира на БНТ Бойко Рашков, който е шеф на Националното бюро за контрол над СРС. Хората не са запознати с дейността на бюрото, което оглавявам. Законът очертава добре нашите правомощия. Бюрото трябва да въведе ред в използването на СРС-та и да ги контролира. Досега това се осъществяваше от този, който нарежда използването на СРС-та. Действителността показа, че това не е удачно. Обективно невъзможно е да контролираме всички СРС-та. Ние ще правим този контрол по скоро документално. Не можем да дадем 100% гаранции, че няма да има злоупотреби със СРС-та. Това е все едно полицията да обещае, че повече няма да има престъпност. Ние просто ще повишим качеството на контрол и ще се опитаме да сведем до минимум злоупотребите с подслушвания. Няма да използваме бюрото за политически поръчки и натиск, каза още Рашков.

Много е сложно да се установи дали онази информация, която е събрана от СРС-тата, се предоставя в пълния й обем на заявителя. Това не е само правен проблем. Точно в тази насока ще работим за бъдеще. Идеята е да се усъвършенства закона. Държавата трябва да носи отговорност, когато нейни служители са допуснали грешки. В комисията ще имаме трудности и ще трябва да се справим с тях. Вътрешният министър няма да има толкова големи правомощия за СРС-тата. Промените в закона дават гаранции за една по-голяма независимост на службата. Министърът няма да може да разпорежда незаконни подслушвания, категоричен беше Рашков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1902 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Отговор на заглавието

2014.01.03 | 09:50

1
Тия ги приказвайте на памперсите с деменция които ви избират.

Добави коментар

Водещи новини