Мая Манолова: Повечето СРС-та влият на ефективността

  • 01 юни 2011 10:51

  • 2031
  • 1
Мая Манолова: Повечето СРС-та влият на ефективността
© Булфото

Буквално преди седмица българският парламент обсъди и прие един изключително любопитен доклад. Доклад, който съдържа стряскащи числа, очертаващи тревожни тенденции. Това каза при обсъждането на промените в Закона за СРС-та народният представител от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова.

Манолова визира докладът на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та. „Този доклад премина при изненадващо неглижиране от страна на управляващото мнозинство, без дебати, с едно единствено желание – нещата да се замажат и докладът да отиде в архивите на парламента, като всички теми, които са неудобни за управляващите”, посочи Манолова.


Депутатът припомни някои от числата, очертаващи тенденцията за главоломно нарастване на броя на използваните СРС-та – за три години три пъти.


През 2008 г. използваните СРС-та са били 5988, а през 2010 г. 15 946.


„На фона на тази тенденция се наблюдава и една друга обратна тенденция за понижаване на ефективността от тяхната употреба. От тези СРС-та във веществени доказателствени средства са се превърнали една минимална част”, каза тя.


„Колкото повече СРС-та се използват, толкова по-ниска е ефективността от тяхното използване за нуждите на съдебното производство”, посочи Манолова.


Интересна е и една друга тенденция съотношението между исканите и ползваните СРС. По думите на Манолова тук съотношението е едно към едно и съдът вместо да е орган, който контролира СРС-та, се превръща в администратор.


Мая Манолова посочи, че премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г очевидно е съгласен с тези констатации и обявява, че е необходимо да се въведе повече контрол при прилагането на СРС-та като се създаде работна група за промени в законодателството. Тя цитира премиерът като посочи, че целта е да се създадат условия за сигурност на българските граждани и никой да не се чувства застрашен. Тя попита искрен ли е бил българският премиер.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2031 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.04.30 | 15:20

1
Ами така си е !!!Хората умират от глад защото са надули цените до безбожие а заплатите са си така заковани от години.Трябва да се започнат разговори какво ще се направи за излизане от кризата като едни от най важните неща са нещата от първа необходимост за хората - ХРАНА и ЛЕКАРСТВА.От износител на животинско месо станахме вносител.Трябва държавата да започне подпомагане за създаване на животновъдни ферми като им отпусне пари но задължи собствениците да изнасят месото само за нашият пазар и то на добри цени.Нека се дадат пари и за започване на обработка на многото запустели земи с цел създаване създаване на зеленчуково оранжерии и по същия начин нека да бъдат само за нашият пазар.Ще се намерят хора по райони да свършат тази работа защото има много безработни и хората ще са доволни от създаването на нови работни места.Моля да не се оправдавате че селата били опустели защото и от градовете могат да се наемат безработни като има се осигури превоз.Само пари са нужни които държавата може да осигури от европейски програми.Желание трябва а такова в сегашните политици които се борят за властта не виждам.Ако се осигури евтина храна и лекарства за народа ще могат да им остават пари и за други нужди.

Добави коментар

Водещи новини