Вот на недоверие – мисията е възможна

  • 17 май 2011 19:16

  • 2672
  • 4
Вот на недоверие – мисията е възможна
©

Конституционният съд на България отмени част от действащия правилник на парламента като противоречащ на основния закон и постанови, че опозицията може да иска вот на недоверие към кабинета преди да са изтекли шест месеца от поискания през февруари от самото правителство вот на доверие за цялостната му политика.

Позовавайки се на член 98 от правилника, управляващите твърдяха, че след като са получили от парламента одобрение за цялостната им политика, опозицията не може да иска вот на недоверие за отделен неин сектор преди да е изтекла половин година след вота на доверие.

В решението на Конституционния съд, което е взето с пълно единодушие, бе записано обаче, че отмененият член 98 от правилника на парламента, на който се позовават управляващите, "допуска възможността опозицията да бъде целенасочено лишавана от възможността да предизвиква дебати и гласуване на недоверие на правителството.

Това би довело до "диктатура на мнозинството и до ерозия на политическия плурализъм, който е в основата на политическия живот". Според конституционните съдии, отмененият член от правилника променя същностни характеристики на два самостоятелни института – вот на недоверие и вот на доверие, деформира ги и нарушава конституционно установения баланс между законодателната и изпълнителната власт.

След обявяването на решението, лидерът на БСП Сергей Станишев призова опозицията да започне консултации за нов вот на недоверие към правителството.

Последвайте канала на

2672 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.18 | 12:05

4
ГЕРБ т.е. и Цветанов, се опитват да направят нещо в държава ни,но съдебната ни система е изпълнена с некадърници и подкупници, които пречат.СДС - няма отдавна и да не се правят на интереси, а Станишев е смешен с неговите предизборни атаки и да не забравя колко лесно ни продаде на турците. Сидеров, да се вземе в ръце и подкрепи ГЕРБ. А ГЕРБ, да се съсредоточи върху социалната политика , защото е нула и ще загуби доверието в хората. Докога ще гледаме и търпим тази мизерия, бюрокращина в Ощините и комунистически прийоми,тормоза на банките и частния нелоялен спрямо работниците си бизнес!ГЕРБ, да защитава кадрите си , а не да ги изхвърля1
Демирева

2013.09.25 | 17:23

3
Браво Станишка. Много ми харесваш.Успех миличък.Разкарайте ги тези убийци.
xaxa

2013.09.14 | 12:30

1
A vie ,drugarko Demireva NORMALNA LI STE?
Демирева

2013.09.14 | 12:31

2
Да господин ХА ХА напълно нормална съм.Образована съм работлива и кадърна.Обичам България и всички българи.Искам да спре този геноцид.

Добави коментар

Водещи новини