Нов скандал по оста управляващи-ГЕРБ! Зам.-министър: НДК е плащало разходи на ГЕРБ

  • 11 декември 2013 17:36

  • 6478
  • 26
Нов скандал по оста управляващи-ГЕРБ! Зам.-министър: НДК е плащало разходи на ГЕРБ
©

Търговското дружество НДК е плащало една част от разходите на ПП ГЕРБ за консумативи, за което сме се обърнали към компетентни юристи.

Това каза Велислава Кръстева, заместник-министър на културата и председател на Управителния съвет на НДК, която представи информация за актуалното състояние на Националния дворец на културата в Комисията по културата и медиите към Народното събрание.„С деактуване на два етажа от Административната сграда на НДК - 16 и 17, които са отдадени на ПП ГЕРБ. Подготовката за това е започнала с началото на мандата на ГЕРБ, през декември 2009 г. Министерски съвет отнема с основание - отпадане от нужда - тези два етажа. След спорове, в края на март 2011 г. имотът е отдаден за офис на партията. Наемът се плаща по цени не за търговски дружества, а за партии - по-ниски. Цените са силно занижени в сравнение с тези, които плащат останалите наематели", посочи Кръстева.

„От ПП ГЕРБ плащат 75 ст. на кв. м. за почистване и други услуги. Разликата е около 400 % с цените при останалите наематели. Електроенергията, която би трябвало да плащат, е със самостоятелен електромер - такъв не е поставен. Оказва се, че ПП ГЕРБ плаща два пъти по-малко от другите, които са монтирали собствени инсталации", добави тя. „Приходите от управлението на собствеността за 2013 г. са с един милион по-малко от тези през 2012 г., когато са около 7 милиона лева, а тази година са 6 милиона лева. Обяснението за това може да има два отговора - единият от тях е некомпетентност, другият е съзнателно отблъскване на наематели", заяви Велислава Кръстева. По думите й приходите бележат сериозен спад, били са прогонени многогодишни клиенти на НДК.

„Била е въведена порочна практика във формирането на възнагражденията на Съвета на директорите. Митко Тодоров за 8 месеца е получил 99 585 лева, Ивайло Георгиев за 21 месеца е получил около 148 000 лева, Десислава Бинева за 21 месец е получила около 244 000 лева. Мениджмънтът на НДК струва на дружеството около един милион лева за две години и половина. Ако беше по закон, щяха да получат пет пъти по-малко", подчерта Велислава Кръстева. През последните две години и особено в последната една година НДК е управлявано така, че да бъде тласнато към фалит, каза Велислава Кръстева Резултатите от проверките, които обхващат периода, ще бъдат предадени на прокуратурата, обяви още тя.

Във връзка с изнесената информация от председател на УС на НДК и заместник-министър на културата Велислава Кръстева, че Търговското дружество НДК е плащало част от разходите на ПП ГЕРБ за консумативи, категорично заявяваме, че това не отговаря на истината. Това съобщиха пък от пресцентъра на партията.

В прессъобщението се казва още:

ПП ГЕРБ винаги сме ползвали отдадените ни под наем помещения от Областна администрация, находящи се в Административната сграда на НДК на базата на равнопоставеност с другите наематели и спазване на принципите за добро общо съжителство. ПП ГЕРБ заплаща ежемесечните си консумативи, съгласно показанията на измервателните уреди, както и всеки друг разход, съгласно предоставените документи от страна на НДК. Не веднъж ПП ГЕРБ е заявявала желание за обособяване на самостоятелен електромер, което според ЧЕЗ е невъзможно, поради спецификата на сградата и липсата на трафопост. Поради това, електроенергията се разпределя, съгласно предоставена от НДК справка на база за дялово електроразпределение. Друг е въпросът, че заради този тип отчитане, дори и в момента ПП ГЕРБ не знае дали не е ощетена и дали не заплаща повече електроенергия, отколкото е консумирана. Много често ПП ГЕРБ за своя сметка е правила подобрения, които касаят всички наематели на административната сграда на НДК, без да е отправяла каквито и да е претенции за възстановяване на част от средствата. ПП ГЕРБ винаги е заплащала своите разходи по пазарни цени, и само ще припомним, че наема за двата етажа, който ПП ГЕРБ плаща се равнява на наема, който други партии плащат за ползване на цели сгради за партийни централи".

Лично президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е съдействал два етажа от НДК да се отчуждят и да се предоставят под наем на партия ГЕРБ. Това пък заяви бившият шеф на НДК Христо Друмев, пише 24 часа. "Тези два етажа станаха от публична държавна частна собственост. Това беше извършено по доклад на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който тогава беше министър на регионалното развитие и благоустройството. Така два етажа от НДК да бяха отнети, след това ги дадоха под наем на ГЕРБ за нищожен наем - стотинки за квадратен метър", разкрива още Христо Друмев. Той си спомня, че когато са поискали от него да освободи 16-и и 17-и етаж, са го заплашили, че ще изпратят хора, които ще изхвърлят наемателите оттам.

"Възразих, че те имат договори до 2012 година, там се беше настанила фирма "Амадеус", която е собственик на няколко авиокомпании. Тогава Даниел Кирилов от ГЕРБ ми каза: "Не ме интересува, че има наематели, с какви очи ще видя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, като не мога да му осигуря кабинет в НДК?" Затова ми е интересно сега президентът Плевнелиев да каже защо е сметнал да се отнемат два етажа и да се дадат на политическа партия ГЕРБ", твърди Христо Друмев.

Той си спомня и друга скандална сделка, извършена от Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който по това време е кмет на столична община. Става въпрос за имот до НДК, който е предоставен на небезизвестния наркобос Христофорос Аманатидис - Таки. "Да, чувал съм за тази сделка, но не е само тя, има още много скандални договори", разкрива Христо Друмев. Бившият шеф разказва още, че когато е махнат от директорското място в Двореца на културата, е имало план за ремонта на зали 1 и 2. За целта са били отделени 7 млн. лева. До днес обаче това така и не е направнено.

"През последните две "дянковски години" новоназначените хора рушаха стени, затваряха входове и ги превръщаха в кръчми, правеха нови каси за билети, които даваха под наем. Всичко, което завари Дянков, го съсипа, защото изпълняваше поръчки. Няма защо хората да си задават въпроса чии са били. Както се знае, преди да стане министър, това подставено лице живя три месеца в един апартамент на ул. "Доспат" 62, който беше собственост на Иво Прокопиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6478 26

Коментари 26

Добави коментар

2013.12.12 | 08:57

3
Тази ли е бившият пиар на Доган? Да не се занимава с глупости, ами да си върши работата. В културата положението е отчайващо!

2013.12.12 | 09:33

26
Още ли се намират идиоти които ще гласуват за Бойко?

2013.12.12 | 09:33

25
Друмев да разкаже как Тиквата искаше да прави МОЛ от НДК.

2013.12.12 | 09:32

22
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ, ПАК СЕ НАСРАХТЕ!

2013.12.12 | 09:32

21
ЩЕ ПОСТРОИМ ЕДИН МОЛ НА ПОЗИТАНО ВЪРХУ КОЧИНАТА!

2013.12.12 | 09:33

24
Боко, къде са седемте милиона от НДК? Защо махна Друмев когато отказа да ти ги даде?

2013.12.12 | 09:33

23
на моника угз са

2013.12.12 | 08:58

4
Бареков стига писа за ГЕРБ, разбрахме, че и тена се цвете за мирисане, но пък даваха на хората нещо. Втората ми забелешка е, в профили, как се намърда след Мандела, явно извънземните са те посетили и са ти казали, че си номер 1 ?

2013.12.12 | 09:32

20
Бойко мутрата и още има тъпаци да му вярват
patil

2013.12.12 | 09:32

19
Това, че ББ повече няма да види власт е добре, лошото е, че не можем да изхвърлим комунистите и турците от нея. С Варадеро поклонника ще се оправим по-лесно.

2013.12.12 | 09:32

18
Точно комунистите ще изхвърлим.

2013.12.12 | 09:00

5
Имаш още много да патиш с тая тъпа глава.
калинко

2013.12.12 | 09:31

17
Тези,от герб са като едно стадо от овце,водени от овчаря с гегата,като им харесва,нека бб да си ги дои,както си иска.

2013.12.12 | 09:00

6
калинко, умен си като маркуч.

2013.12.12 | 09:31

16
Кур за герботиквите

2013.12.12 | 09:31

15
Лошото е че ГЕРБ откраднаха милиарди докато бяха на власт, хубавото е че след като г-н Сидеров уволни Бойко Борисов, групировката започна да се разпада и съвсем скоро ще изчезне напълно.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини