Калфин: България трябва да адаптира практики от ЕС за професионалното образование

  • 10 декември 2013 10:55

  • 1058
  • 3
Калфин: България трябва да адаптира практики от ЕС за професионалното образование
©

България трябва да адаптира добри практики от Европейския съюз по отношение на професионалното образование, за да се намали младежката безработица в страната, която в момента надхвърля 25%. Това заяви в Ловеч евродепутатът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска по време на дискусия по проблемите на училищното образование, предаде БНР.

Калфин даде примери със страни като Германия, Австрия и Швейцария, където 80% от младите хора завършват професионално образование: "През последните три години от средното образование младите хора биха могли да съчетаят довършването на средното си образование с началото на професионалната си работа. Става въпрос за това, че младият човек, който е в тази система, в основна част от времето си работи, не на стаж, а на договор със заплата, с осигуровки и с производство на реална продукция. Различното е в това, че младите хора на практика работят в предприятия и това не е система, която е за децата, които отпадат от училище, или за такива, които не са достатъчно добри да влязат в средното образование. Когато един млад човек, момче или момиче на 18 или 19 години завършва училище, той има диплома за средно образование, има диплома за професионална квалификация, и то добра, и има три години практически опит".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1058 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.12.10 | 18:23

3
А кога ще почне да се адаптира по доходите? Цените на храните тока водата отдавна задминаха Европейските а на заплатите не мръднаха.
681

2013.12.10 | 15:56

2
А бе глупако, това което го имат в тези страни ние го прилагахме отдавна тук ,ама такива тикви като теб го унищожиха! Ти да не мислиш, че откриваш топлата вода и нещо кой знае какво казваш, говорите глупости и лъжи.Преди 89 г за всеки завършил средно и висше имаше осигурена работа и място не се губеха кадри като сега.

2013.12.10 | 11:18

1
калфин не може да се адаптира затова да се пенсионира

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини