Издирват безработни младежи

  • 10 декември 2013 10:07

  • 1998
  • 2
Издирват безработни младежи
©

Многобройни мерки за откриване, ограмотяване, квалифициране и намиране на работа за младежи, които са отпаднали рано от училище, предвижда националният план на правителството за борба с високата безработица сред младите (до 29 години). До края на годината правителството трябва да защити документа пред Европейската комисия, информира "Труд".


Инициативата ще се финансира с евросредства и от националния бюджет, като само за 2014 г. са предвидени близо 81 млн. лв. Целта е догодина около 40 000 младежи да бъдат обучени и да започнат работа.

Връщането им в “правия път” ще е приоритетна цел на три министерства, сдружението на общините, синдикати, работодатели и неправителствени организации. Министерството на образованието ще казва на социалното кои са младежите, напуснали преждевременно училище. Информацията ще се предава на посредниците в бюрата по труда, които трябва да стигнат до всеки безработен и да го убедят да се регистрира на трудовата борса, за да се възползва от възможностите за обучение и работа. В тази задача ще им помага сдружението на общините. Кметовете ще дават информация за младежите, които никога не са стъпвали в класна стая. С всеки младеж ще се работи индивидуално.

Предвижда се да се създаде система за “ранно предупреждение за младежи с високи рискове от отпадане от образователната система”. Сред мерките за задържане на подрастващите в училище е въвеждането на по-гъвкави форми на обучение - дистанционно, индивидуално, самостоятелна подготовка.

По данни на Евростат за периода януари-септември младежката безработица в България е средно 28,3%, което е с 5,1 процентни пункта над средното за ЕС. В същото време над една пета от младежите у нас нито учат, нито работят.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1998 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
aleksandar

2015.03.30 | 22:10

2
mnogo hubavo kade moje da se zapisha

2015.03.30 | 22:10

1
VUPROSA E V KOI JOB SHE PADNE PARATA I DALI BULGARSKITE MLADEJI NE ISKAT DA RABOTIAT V JUGBINA ZA POVECHE PARI PRI PO DOBRI USLOVIA

Добави коментар

Водещи новини