Сакскобургготски: Справянето с бежанците ще ни помогне за Шенген

  • 05 декември 2013 14:15

  • 1313
  • 6
Сакскобургготски: Справянето с бежанците ще ни помогне за Шенген
© Булфото

Европа се нуждае от единна миграционна политика, която да гарантира на своите граждани правото на свободно движение като естествено човешко право. Това се казва в позиция на бившия министър-председател (2001-2005) Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица.

„Истерията, която наблюдаваме в някои британски и френски медии относно очаквана "емигрантска вълна" в Обединеното Кралство и във Франция след падане на ограниченията на трудовия пазар през януари за Румъния и България, се основава на спекулации и произволни анализи. Не можем да предвидим какво ще се случи след януари догодина, но е ясно, че трудови емигранти от Източна Европа е имало и когато действаха ограниченията за работа. Ето защо да се правят изводи от сегашното ниво на емиграция за това какво ще се случи в бъдеще е некоректно", уточни бившият премиер.

По думите му тези "апокалиптични сценарии" често имат политически оттенък и са с чисто популистки цели. Според него - обратно на разпространените предразсъдъци, повечето от които са наложени от националистични и крайнодесни политически субекти, фактите сочат, че приемът на емигранти има положителен икономически ефект, особено в страни с демографски проблеми.

„Обективните данни за Великобритания, например, показват, че приливът на емигранти след падането на Берлинската стена е допринесъл за увеличаване на обществените приходи. Доказано е, че емигрантите във Великобритания за периода 2005-2009 година са осигурили постъпления в размер на 25 милиарда паунда за държавата", допълни Сакскобургготски.

Подобен пример той дава и с Швеция - 1,1 е съотношението между приходите и разходите от държавната хазна. Норвегия също имала нужда от емигранти, за да си осигури динамично развитие.

„Изводът, който се налага от тези данни е, че всъщност резултатът от разширяването на ЕС и приемането на трудови емигранти от Източна Европа е повече от положителен в икономически аспект. Това увеличава свободата на стотици хиляди хора от бившия Източен блок и им предоставя нови трудови възможности, без да ощетява публичните финанси на страните от Западна Европа", казва още Сакскобургготски.

Той допълва, че Европа се нуждае от нова и най-вече от единна миграционна политика, която да гарантира на гражданите правото на свободно движение като естествено човешко право.

„Мерки и бариери, които ограничават мобилността на хората, нарушават тяхната свобода. А свободата на индивида е един от основните принципи на Обединена Европа. България има шанс в настоящия момент като страна на емигранти, но и която приема такива, да се превърне в пример за добро управление на процеса и най-вече за толерантно и хуманно отношение към пристигащите емигранти у нас, още повече, че става въпрос за бежанци, които търсят спасение от военен конфликт. Нужно е просто да сменим начина си на мислене и да ги възприемем, вместо като пречка и милиони разходи, като една възможност, като принос към собственото ни общество", смята бившият министър-председател.

Според него успешното справяне със ситуацията с бежанците би било добър пример, който България да даде в Европа, и което със сигурност ще увеличи доверието към страната. „А това би било една добра предпоставка и наш плюс за приемането ни в Шенген, както и за по-справедливото отношение към нашите емигранти навън", допълва Сакскобургготски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1313 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
гошо

2013.12.08 | 11:25

6
Учителят на доктор хонорис кауза Стоичков по дърводобив и дървообработване.От много добър род е.Козари.

2013.12.08 | 11:25

5
Този пак ли се отърси от нафталина и приквака?

2013.12.08 | 11:25

4
Добре,че лакомията ви изигра лоша шега.Иначе,както бяхме ръгнали да ти вярваме,трябваше само едно Велико събрание и Референдум, и край.Като нищо,щяхме да направим царство БГ.И тогава,няма откачане.Докато има свят.Но тези,покрай теб тръгнаха с голямата торба,знаейки.че се им е паднало и станаха мулти милионери:миленчо,шулевица,долореска,василев и пр.

2013.12.08 | 11:25

3
Този предаде България и българите от ламтеж за имоти и има наглостта да се появява и акъл да дава. И той ще си получи заслуженото. СКОРО !!!

2013.12.08 | 11:25

2
Твоя милост(жид с чуждо потекло), няма право да се обажда и дава мнение, по националните въпроси! Така че, господин Шимон Кохари, замълчете!
манев

2013.12.08 | 11:25

1
Господина по добре да се прави на невидим.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини