Политолог: Управляващите отправиха няколко вида послания

  • 02 декември 2013 09:19

  • 2060
  • 5
Политолог: Управляващите отправиха няколко вида послания
©

От срещата в Боровец на управляващите излязоха няколко послания и те са предназначени за различна публика. Посланието за най-доброто правителство с най-добрия премиер са предназначени са тази публика, която очаква насърчителни и оптимистични съобщения и която подлежи на мобилизация.

Това заяви политологът Димитър Димитров в интервю за БНР. "Извън този кръг има няколко знакови решения, които зависят от парламентарното мнозинство. Те ще бъдат консултирани с Атака и към тях можем да отнесем решението ВЕИ секторът да плаща данък оборот или партийните субсидии да бъдат намалени. Това са двата класа съобщения и решения, които бяха изпратени и които подлежат на усвояване. Трудно мога да кажа, че се е появило някакво глобално послание", допълни Димитров. 

"При липсата на други големи знакови решения, които се отнасят до всички и при огромния публичен натиск за намаляване на партийните субсидии това е някакъв вид решение. Проблемът със субсидията обаче не може да бъде сведен до 10-15 или 20%. Доста по-широк е проблемът. Той трябва систематично да бъде обсъждан. Аз съм сред експертите, които са категорични, че трябва да има партийна субсидия, тя не бива да бъде необичайно висока. Абсолютно безумие е партиите да получават от тази субсидия възможност да правят депозити. Това се нарича рентиерство. Второто нещо е, че на тези субсидии се гледа като на разполагаем доход. Трябва да се въведе някакъв ред, които да определя целите, за които се изразходват тези субсидии", каза Димитров по отношение на партийните субсидии.

Димитров обясни, че като цяло ДПС има право на вето върху определени решения и те няма как да бъдат наложени, ако те не са съгласни: "Към такива решения могат да се отнесат и промените в изборното законодателство. Имаме голям проблем, тъй като ДПС има няколко категорични ограничения едно от които е разбира се да няма никаква преференция. Това няма как да бъде преодоляно. Докато ДПС е против и има право на вето, няма как да се случи", категоричен беше Димитров. Според него, за да се избегне напрежение в НС, ако БСП и ДПС внесат различни проектозакони за Изборния кодекс, има съгласие между определени парламентарни групи Законът да изглежда по определен начин.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2060 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.12.02 | 17:32

2
Посланието отправено към мен е, че трябва да си ходят ВЕДНАГА

2013.12.02 | 18:39

5
Още днес ще си тръгнат . В 1 без 15 ! Щом ти искаш !

2013.12.02 | 18:39

4
С две думи, комунягите са в разкрачен стоеж, а зад тях ДПС зорко ги наблюдава да не кривнат от правия път !!! И на това му казват много успешно правителство !!

2013.12.02 | 17:33

3
URODI PRODAJNI PODAVAITE OSTAVKA

2013.12.02 | 17:31

1
taka si e,tova e nai dobroto pravitelstvo,mislia da glasuvam za parvi pat v zivota si,ama ne za vas

Добави коментар

Водещи новини