Реформаторският блок: Предлагаме стъпки за излизане от кризата

  • 01 декември 2013 14:37

  • 6026
  • 39
Реформаторският блок: Предлагаме стъпки за излизане от кризата
©

Изходът от политическата криза е в реформаторско правителство с ограничен мандат, смятат от Реформаторския блок. Това се казва в декларация на Реформаторския блок, обявена на брифинг днес с шест стъпки за излизане от кризата. Позицията на партията беше изпратена в редакционната ни поща, текстът, на позицията е следното:

"Ние, от Реформаторския блок, заявяваме, че само нови правила и законност могат да осигурят по-високи доходи, нови работни места и приток на инвестиции. Днешните управляващи не могат да осъществят тези промени, защото нямат политическа воля и обществено доверие".

По думите на реформаторите, трябва дълбока промяна на политическата система, която да върне доверието на гражданите и да намери пътя за преодоляване на бедността. Те предлагат 6 стъпки, започващи с незабавна оставка на правителството, което е напълно дискредитирано пред българските граждани и Европа.

На второ място реформаторите настояват за спешни промени в Изборния кодекс, както те са вече предложени от Реформаторския блок и съобразени с международните препоръки.

Като трета стъпка Реформаторския блок настоява за разпускане на 42 Народно събрание и насрочване на нови избори не по-късно от европейските избори през м. май 2014 г. Днешният парламент се свързва с погазването на законите и правата на гражданите, с нарушаването на Конституцията и на Договора за присъединяване към Европейския съюз. Да се търси възможност за нов кабинет в рамките на 42 Народно събрание само би задълбочило кризата. Партиите и протестиращите да постигнат съгласие за дата за провеждане на парламентарни избори най-късно заедно с изборите за Европейски парламент и назначаване на служебен кабинет, настояват реформаторите.

Те посочват като четвърта стъпка провеждането на нови избори и постигане на съгласие в 43 Народно събрание за програма за спешни мерки за излизане от кризата.

Реформаторите предлага като пета стъпка съставяне на реформаторско правителство с ограничен мандат, което да работи по спешни и краткосрочни решения за подобряване на живота на гражданите и оптимизиране на дейността на държавните институции чрез икономически мерки за ограничаване на корупцията, особено в обществените поръчки и енергетиката. По думите им, такова правителство трябва да установи справедливи отношения между банките и кредитополучателите, нормален бизнес климат, ограничаване на монополите и условия за съживяване на малкия бизнес, нови работни места  и повишаване на доходите. Тук реформаторските лидери добавиха и радикалната реформа на МВР, прокуратурата и съдебната система, операция „Чисти ръце“, ново изборно законодателство и нови медийни регулации.

Шестата реформаторска стъпка е започването на голям обществен дебат за промени в  Конституцията и националните приоритети на България, който да положи основите на Третата българска република и да завърши с решение за свикване на Велико Народно Събрание. В заключение те призоваха българските граждани, които са срещу днешното статукво,  да поемат отговорност и да подкрепят тези решения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6026 39

Свързани новини

Коментари 39

Добави коментар

2013.12.07 | 06:25

39
Тия па с техните стъпки. Когато имаха властта и доверието на хората, бързаха да се налапат. Сега стъпки! Не се ли виждат колко са далече от народа.

2013.12.06 | 18:31

36
Десните когато взеха властта след бсп и Жан Виденов 1997 година държавата беше фалирала пенсията беше 5 долара .Не че е нямало корупция и далавери при опръвлението на одс но ако някой може да ни изкара от тинята това са десните
Петровден

2013.12.06 | 18:32

38
Във всеки квартал има Помияри ама толкова Помияри на куп - не бях виждал
o

2013.12.02 | 05:09

13
Точно эа това трябва да падне правителството-эащото помиярите се множат,а помията я няма!
БЕП

2013.12.06 | 18:32

37
Жалко е , когато човек е недалновиден. По-жалко е когато е сляп. И е наглост някой, който е компрометиран от предишни политически изяви да ни "сапунисва" с нов шампоан. 1. Защо сте слепи и не чувате тези, които не ви гласуваха доверие на предишните избори? 2. Защо предлагате промени СЕГА, а когато можехте да ги реализирате (промените) нищо не предлагахте? 3. Защо искате избори ПРЕДИ промяна на изборния закон? 4. Защо предлагате правителство на реформаторския блок( с какво сте различни) , а не експертно служебно правителство. Безпартийно - не ваше, тяхно или наше. Българско експертно правителство? Защо? Жалка работа. Намирисва. Аз съм позитивен и нямам нищо против вас . Не мразя. Просто искам справедливост и ИСТИНСКА промяна.

2013.12.06 | 18:31

35
Нищо ново под слънцето, ДС се опитва, да завърти хорото, за кой ли път, и то отново, с успех!!! И ще го завърти, вервайте ми, защото не сме народ, А МЪРША!!!

2013.12.06 | 10:14

34
Гьонсуратлъка стана №1 в България. Народа е в потрес а те продължават да си говорят, говорят, говорят....
niki

2013.12.06 | 10:04

33
ТЕЗИ ЛИ ЩЕ НИ СПАСЯТ ИЛИ РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ СОРОСОИДИТЕ?
ХАХАХАХАХАА

2013.12.06 | 10:04

32
половината им стъпки са ОСТАВКА останалата част са ДАЙТЕ НИ ВЛАСТТА

2013.12.06 | 10:04

31
Кризата за която Пръмова и Костов имат голяма заслуга.

2013.12.06 | 10:04

30
Деформаторите си имали план, аз не знаех. До сега имахме 2 велики плана-този на Сидеров и този на Сакскобургготски. Не е зле да имаме и трити план, който да ви довърши :).
this means NO FU!

2013.12.06 | 10:01

29
Сидеров? How 'bout NO?!?!?1 Бареков- Капута? How 'bout NO?!? Това не са националисти, това са предатели!

2013.12.06 | 10:01

28
РЕФОРМАТОРИТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ И БЕЗРОДНИЦИ! СЕКТА!

Добави коментар

Водещи новини