НДСВ събира подписи за задължително гласуване

  • 28 ноември 2013 13:30

  • 1193
  • 4
НДСВ събира подписи за задължително гласуване
©

НДСВ започва кампания по събиране на подписи за задължителното гласуване. Още в периода между 2005 г. и 2009 г. депутати от НДСВ неведнъж поставяха от трибуната на Народното събрание искането си за въвеждане на задължително гласуване.

Според тях това е най-ефикасна мярка срещу порочните практики за търговия с гласове и изборни манипулации.

През 2007 г. в нощта след местните избори тогавашният лидер на НДСВ Симеон СакскобургготскиСимеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 г. в София. Той е син на Цар Борис ІІІ и Царица официално на пресконференцията в НДК обяви, че партията НДСВ ще инициира референдум и ще попита хората дали искат представителството им в парламента да бъде максимално широко и обективно и това да става чрез задължително гласуване, припомня Дарик.

„Тази инициатива беше блокирана от БСП и ДПС, същите, които ще са най-големите губещи, ако у нас се въведе задължително гласуване", уточняват от НДСВ.

„В тезата за задължителното гласуване не влагаме смисъл на принуда, а на съзнаването, че всеки гражданин има свещено право да гласува, но срещу всяко право стои и задължението и отговорността да го упражни, както и да се предпази от манипулирането на това негово право", допълват от партията.

В отворено писмо до президента на България през юни 2012 г. председателят на НДСВ Христина Христова настоя за референдум за задължителното гласуване. Тя посочи, че задължителното гласуване е мощно средство срещу политическата апатия, срещу търговията с гласове и срещу мръсните пари в изборите.

През август тази година инициативата на НДСВ продължи с обществена дискусия с участието на експерти и юристи по изборно законодателство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1193 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
AJ4A

2013.12.03 | 15:22

4
Човек за да тръгне да прави нещо преди всичко трябва да вижда смисъл, да вярва в това, което мисли да направи. За да отидеш да гласуваш за някой политик, трябва да вярваш в политика, за който ще гласуваш, но и да вярваш, че ГЛАСЪТ ТИ ЩЕ БЪДЕ ПРЕБРОЕН ТОЧНО КАКТО Е ДАДЕН!!!! Като искате задължително гласуване, моля ви, дайте гаранции, че гласът ни ще бъде преброен така, както е даден, както и че ще можем да избираме политици, в които вярваме, а не само такива, които ни спускат "отгоре" - доста посредствени хорица, болшенството от които цял живот са "папкали" от държавната погача, голяма част от които са "довчерашни" комунисти или техни близки!!!!
rossen4i4o

2013.12.03 | 15:22

3
да гласуваш означава да си съгласен с политическата система , независимо дали печелиш или губиш изборите и независимо от посочените кандидати ,е за това никога няма да гласувам

2013.12.03 | 15:21

2
Задължително бих гласувал ,ако задължително всяка една партия която е управлявала от прехода до сега бъде забранена и осъдена.
.....

2013.12.03 | 15:21

1
НДСВ са политически труп и национални предатели,но са прави,че гласуването трябва да бъде задължително,както е било преди доста години !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини