Йовчев: Има две заплахи за националната сигурност на България (обновена)

  • 20 ноември 2013 15:21

  • 11466
  • 26
Йовчев: Има две заплахи за националната сигурност на България (обновена)
©

Към настоящия момент могат да се дефинират два основни генератора на заплахи с висок потенциал и значим риск за националната сигурност на Република България. Това се посочва в доклада на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола, представен на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

На първо място - това е комплексът от взаимосвързани и взаимозависими процеси, който може да се определи като криза в Близкия изток. Основните процеси са свързани с въоръжения конфликт в Сирия, преговорите по Близкоизточния мирен процес, иранската ядрена програма, както и политическата и икономическа стабилност на Ливан, Йордания и Египет.

На второ място като генератор на заплахи с висок потенциал, е комплексът от процеси в областта на обществените отношения, който може да се определи като обществено-политическа криза в България. Основните от тях са свързани с изострено противопоставяне и липса на ефективен политически диалог, усещане за дефицит на справедливост в част от българското общество, липса на политическо представителство за немалка част от българските избиратели, както и недостатъчно доверие в институциите, се казва в доклада на Йовчев.

Посочените два основни генератора на заплахи с висок потенциал и значим риск за националната сигурност на Република България, промениха средата за сигурност в страната, като на основа на анализите не може да се очаква бързо подобрение или изменение на негативните тенденции в обозримо бъдеще. В настоящия доклад не се разглеждат всички причини, довели до възникване и развитие на кризите, като вниманието е фокусирано върху основните характеристики и възможните вредни последици за обществото.

Важно е да се отбележи, че съвпадението на двете кризи по време води до силно мултиплициране на негативните последици от тях в много области, се казва в доклада на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Съгласно българското законодателство и европейските норми, ние имаме право да охраняваме нашата държавна граница, която е и външна граница на ЕС, заяви Йовчев.

„Нелегалното преминаване на границата е престъпление по Наказателния кодекс. Не знаем кой в момента иска да пресече нелегално границата, дали този човек е бежанец, дали е икономически емигрант или потенциален терорист. От тази гледна точка, ще продължим да защитаваме и охраняваме нашата граница, по този начин”, посочи министър Йовчев. „България не е страна, която пряко граничи със зоната на конфликта, откъдето се движат бежанци. Всичко, което предприемаме, е изцяло съобразено с всички международни норми и законодателство”, добави той.

„Трябва да настояваме да има обща европейска политика, работим в тази посока”, заяви Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

По думите му ще се търсят резерви във ведомствените бюджети на всички организации и министерства, които са ангажирани с решаването на проблемите с бежанците.

„Предвидени са необходимите средства, за да изпълним плана за бежанците. Ще продължим в тази посока, търсим различни източници на финансиране. Единият източник е централният бюджет. Ще се търсят резерви във ведомствените бюджети на всички организации и министерства, които са ангажирани с решаването на тези проблеми. Очакваме и разчитаме на помощ. Имаме много обнадеждаващи разговори”, посочи вицепремиерът.

„Надявам се, че ще има становище на Консултативния съвет, което ще отговори на проблемите към националната сигурност в момента и ще предложи и такива решения. Близкият Изток и политическата обстановка са основно двете теми, около които всички от съвета се обединяват, че трябва да търсим решения и консенсус”, добави Йовчев.

По думите му освен България, има и други държави, които също са в много тежко положение. „В тази посока вървим по няколко пътеки. На първо място ние вървим към изграждане и изработване на обща позиция с други държави, които срещат същите проблеми. Водени са вече такива разговори и ще работим в тази посока. На второ място, вече поставяме на няколко пъти въпроса за това, че е необходима обща европейска система за бежанците, която да дава възможност за гъвкаво управление на ресурсите и за възможност включително за релокация на базата на обективни критерии”, каза Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

„Ще говорим за обща европейска система за интеграция на емигрантите, включително и на бежанците в ЕС, която ще даде възможност за общо управление, системен подход и равномерно разпределяне на натоварването”, заяви вицепремиерът.

Последвайте канала на

11466 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2013.11.21 | 23:38

26
Другарю Йовчев,в заблуда сте.Заплахите са три,а не две.Това са БСП,ДПС и Атака.

2013.11.21 | 23:38

25
Днес за ВТОРИ път партия АТАКА внесе проекторешение за затваряне на южната ни граница и недопускането на пришълци, но това добро и пробългарско предложение беше отхвърлено, от трите антибългарски партии - БСП, ДПС и ГЕРБ. ПРЕСТЪПНА коалиция ,произхождаща от БКП !
турчин

2013.11.21 | 23:38

24
Заплаха за националната сигурност господа е алчността на управляващите.

2013.11.21 | 23:38

23
Има една единствена сериозна заплаха за живота и здравето на нас, българите. И това е комуно-фашизоидното "експертно" невежество с вродената си алчност, наглост и властолюбие. Всичко останало е производно на управленческите им безумия.

2013.11.21 | 23:02

22
За благото на България ГЕРБ, БСП и определящите се като ''сини'' трябва да направят коалиция ...!
Илия

2013.11.21 | 12:28

6
Ти си идиот! какво като направят коалиция, просто ще започнат да делят откраднатото! Трябва нов изборен кодекс и да се махат мирно и самостоятелно всички досегашни за, да не ги махнем ние!
Бегемот

2013.11.21 | 23:02

21
Комунистите винаги са били заплаха за националната сигурност.Сега към тях се присъедини и бАтака.

2013.11.21 | 23:02

20
Заплахите за България не са 2, а са 3: БСП, ДПС и АТАКА!
Ния

2013.11.20 | 23:26

2
И КриСТАЛИНА Георгиева

2013.11.21 | 23:00

19
ИМА 2 ЗАПЛАХИ за България - БСП и АТАКА!! НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ БЕ ТЪПАНАРИ...
Точно

2013.11.21 | 19:09

18
Има две опасности!Едната е бившата номенклатура,а втората от гражданска война!
българин

2013.11.21 | 19:08

17
ЗАЩО,ЧАК СЕГА ГО КАЗВАТЕ ТОВА!!? СКАТА ГО КАЗВАШЕ ,ТОЛКОВА ОТДАВНА!!НЕ ОБИЖДАЙТЕ БЪЛГАРИТЕ И НЕ ГИ НАРИЧАЙТЕ КСЕНОФОБИ,НИЕ ПРОСТО СМЕ ПАТРИОТИ И МНОГО ОБИЧАМЕ БЪЛГАРИЯ!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини