Дянков: Не можеш да измериш обективно корупцията

  • 04 ноември 2013 15:57

  • 1888
  • 10
Дянков: Не можеш да измериш обективно корупцията
© Булфото

Нито един икономист не е открил обективен метод за измерване на корупцията. Това заяви бившият финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи в интервю за руското списание "Денги". В него Дянков дава съвети как правилно да се провеждат реформи и защо бизнесът невинаги успява да осъзнае тяхното значение. Едновременно с това той разкрива как е станал ректор на Руската икономическа школа /РИШ/.

"Всичко се случи много бързо. През август ми позвъни членът на борда на директорите на Руската икономическа школа главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф, с който сме работили заедно дълги години, и ми каза: "Има нещо интересно, което може да те заинтересува и теб. Можем ли да го обсъдим?"Тогава бях със семейството си на Черно море и отговорих: "Добре, може би на път от САЩ за България ще намина за ден-два в Москва". Дойдох, поговорихме с някои членове на борда на директорите, след това с някои от преподавателите. Мнозина от тях познавах...но никога не съм бил в самата Руска икономическа школа . По тази причина исках да събера малко информация и да разбера как стоят нещата", споделя Дянков затова как е избран за ректор на университета. Новината за неговия избор беше като гръм от ясно небе за медиите в родната му България.

Като ректор Дянков си поставя доста амбициозни задачи. "Руската икономическа школа е може би едно от петте най-добри висши икономически училища в Европа. Но тук има още какво да се желае. Нашата цел е след три години Руската икономическа школа да се превърне в един от най-добрите икономически университети извън САЩ", казва той и добавя: „В САЩ има много икономически училища и с тях е трудно да си съперничиш, но на един следващ етап – това е напълно възможно".

Дянков коментира и някои от особеностите на класацията Doing Business, която е по-скоро насочена към правителствата, отколкото към бизнеса. "Работил съм в Световната банка, както и във финансовия сектор и с корпорациите от реалния сектор. Тогава видях, че ако работиш само с бизнеса, много от реформите не се получават, защото е трудно да обясниш на правителството по какъв начин трябва да се проведат... Така възникна идеята не само да кажем как по принцип трябва да се направи, но и да покажем всички стъпки, как това да бъде свършено. По тази причина Doing Business е адресиран към правителствата, а не към частния бизнес", заявява Дянков.

Той посочва, че винаги е стоял въпросът за това, което липсва в класацията Doing Business, но би било добре да се включи. "Това е корупцията...Но е невъзможно тя да бъде включена в класацията, защото няма обективна методология, с която може да се измери. Вие можете да оцените ангажимента на политиците публично да декларират своите доходи и активи. Но това е само малка част от въпроса, свързан с корупцията. Но нито един икономист и социолог не е намерил обективен начин за нейното измерване", заявява Дянков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1888 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2013.11.05 | 10:41

10
е не може да бъде,дянков дава съвети.
Думба-лумба два дни,цял живот гладни!

2013.11.05 | 10:41

9
Тук си абсолютно прав.Ама страшно прав.Измерва се категорично,и единствено "субективно"-Мерна единица: брой нули след единица ,или двойка.НО не по-малко от шест нули.И преводче по закрита сметка в швейцарско,или малта и кайманите.А тъпанарската сбирщина,обитаваща БГ да го духа и да лапа"постна пица"! Малеее, прост народ,ама на тонове,не на кило!
123

2013.11.05 | 10:40

8
То тоя мизерник да си навре съветите в аналната тръба
.....

2013.11.05 | 10:40

7
Добре де този тук го провъзгласихме за пълен провал, а другите на вън го правят ректор на икономическа школа ....

2013.11.05 | 08:54

1
Ами да дойде по близо до оная ми работа и ще го провъзгласим за друго.Продажник долен гнусляр.
явор

2013.11.05 | 10:40

6
Добре ,че Дянков ,заедно с герберите се разкара .. с това пискливо гласче дразнеше народа ... чисто хомо си беше

2013.11.05 | 10:40

5
Тоя дето ще пляска руснаците.Знаете ли как?К двете бузи на задника си!
Гербераст

2013.11.05 | 10:40

4
Не съм го довлякъл аз.Тиквата е виновна!
shatterer

2013.11.05 | 10:40

3
Дааааа...... хер Флик "затягаше колана" на народа.........за да има пари за воаяжите на бойко с авиоотряда!
shatterer

2013.11.05 | 10:39

2
И спокойно, г-да русофоби....дянков има стабилно портфолио, осигурено му от неговите дружки от ЕНП и ЕК, които дори го насърчаваха да държи народа в мизерия! И все пак е само ректор, защото ако беше финансов министър на Русия........Путин досега да го е пратил на командировка в Сибир!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини