Местан: Само това му трябваше на Пеевски, да се окаже в класацията на списание „Форбс”

  • 30 октомври 2013 14:18

  • 2492
  • 10
Местан: Само това му трябваше на Пеевски, да се окаже в класацията на списание „Форбс”
© Булфото

Само това му трябваше на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, да се окаже в първата десетка на списание „Форбс” за най-влиятелните хора в България. И без това образът му е достатъчно сатанизиран и се представя като всесилната личност, която Бог знае по какви механизми влияе на политическите решения.

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, който коментира класацията на списанието за 50-те най-влиятелни личности в България.  „Ако трябва да бъдем прецизни, политическа тежест при взимане на политическите решения, аз бих избрал на преден план статута му на редови член на Парламентарната група на ДПС, който при това не е партиен член на ДПС. Ако основният критерий е тежест при взимане на политически решения, аз не бих го класирал и в първата стотица на най-влиятелните български политици. Но явно списание „Форбс” има други критерии и вероятно са повлияни от безспорния факт, че покрай избирането му за председател на ДАНС, той стана свръх популярен, независимо от знака. Явно това е особен критерий за измерване на влияние, с който борави списанието”, посочи още Местан.

На въпрос как ще коментира това, че Пеевски е по-напред в класацията от него, Местан заяви: „Не съм политик, който да е в плен на суетата. Не съм запознат с критериите на списание „Форбс”. Вероятно има определени критерии, по които списанието е преценило, че това са 50-те най-влиятелни фигури в България”. На въпрос как ще коментира, че Цветан Василев е на първо място в класацията, Местан отговори: „С риск да събудя почуда ще кажа – не го познавам. Не съм усетил върху себе си влияние и в този смисъл, ако от мен зависи, съгласно моята критериална база и разбирането ми, че собствено за политическите решения, че са изключително от компетенциите на легитимните органи на българската държава, моят списък на 50-те би бил доста по-различен”. Помолен да уточни, кой по неговата класация е на първо място, той заяви: „Според мен, ако това е влиянието, което се измерва към момента, а не за отминал период, смятам, че от гледна точка на конституционни правомощия, безспорно най-силно е влиянието на един премиер, независимо как ще се казва той”.

„От гледна точка на статута на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на като редови член на Парламентарната група на ДПС, който при това не е член на ДПС, ако водещият критерий е политическата тежест или влияние при взимане на политическите решения, аз не бих го включил дори сред първите 100. Не знам какви са критериите на списанието. Съвсем друго нещо е г-н Доган, поради факта, че той е основателят на ДПС. Това е от тези редки случи на естествени лидери, които запазват своята политическа актуалност независимо, че не участват оперативно пряко в политиката. Тук далеч не говоря за задкулисие. Вероятно тук вече става въпрос за критерий от рода на авторитет, отношение към личността”, заяви Местан.

„Политиката е страхотен хищник, изяжда авторитетите и всеки е с времето си. Само политици, които са осъзнали тази истина, биват да се занимават с политика, защото те притежават качеството да не се взимат на сериозно. На някои им е отредено да плуват на гребена на всенародната любов, но тя никога не е константа и всички ние трябва да приемем неизбежната участ рано или късно да попаднем в нормални условия на остро, критично отношение на българското общество. Това е доста по-оздравително за всеки един политик и за управлението на страната”, каза още лидерът на ДПС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2492 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2013.10.31 | 10:14

10
Правят се на ощипани госпожици.
Майка му

2013.10.31 | 10:13

9
Ами като не сте запознат с критериите на списанието защо тълкувате класацията на А. Доган? Значи за Пеевски имат особени критерии, а за Доган не са особени! Защо не започнете да се изказвате на някакъв друг език,по ваш избор,защото с българския нищо не казвате,от старание да поддържате академичен стил на изказване!

2013.10.31 | 10:13

8
Пеевски не е влиятелен. Влиятелни са тези дето го предложиха.
...and justice for all

2013.10.31 | 10:13

7
Ей, турчин гнусен, заминавай в Турция заедно с всичките ти турски приятелчета и колеги!!!

2013.10.31 | 10:12

1
АМА ДА СИ ВЗЕМЕ И ДУХАЧИТЕ сер-Гей и БОЛНИЯ волен!!!!!!!!!!!!

2013.10.31 | 10:13

6
А бе, къде е батко, бе?

2013.10.31 | 10:13

5
Г-н Местан, никой не смята Пеевски за "влиятелен". Ние знаем какъв е ТОЧНО! Той е онзи широкия(буквално и преносно) "обръч" от фирми , който обгражда вас и вашия вожд - онзи, който дърпа юздите на цялата държава, вкл. и на комунетата, без да е*ава дори да излезе извън сараите си.
м .марков

2013.10.31 | 10:13

4
Този гаддддд мръъъъъъъъсен.

2013.10.31 | 10:12

3
това дърто турче мяза на стар козел, скоро ти идва края турчино, не може в християнска правова държава да управлява етническа мюсулманска група,та дори подкрепена от предателските партии бсп и атака, вън от политиката и бегом към анадола турчино!

2013.10.31 | 10:12

2
мазньо!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини