БСП и ДПС ще сезират Конституционния съд за мораториума за земята

  • 23 октомври 2013 13:14

  • 2230
  • 9
БСП и ДПС ще сезират Конституционния съд за мораториума за земята
©

БСП даде знак, че може да подкрепи ДПС в искане до Конституционния съд за приетото вчера предложение на "Атака" за мораториум върху продажбата на земя на чужденци до 1 януари 2020 г. "Нека първо да бъде изготвено искането до съда, след което ще има решение на парламентарната ни група. Логично е да се потърсят гласовете и волята на тези народни представители, които не са гласували вчера "за" мораториума. Те биха били достатъчни за събирането на необходимите 48 подписа за сезиране на КС", заяви днес пред журналисти зам.-председателят на групата на левицата Атанас Мерджанов, пише "Дневник".

Неофициално юристи от БСП също коментираха, че това е възможният изход от ситуацията, в която е прието решение без юридически последици.

Вчерашното решение, за което гласува голяма част от парламентарната група на БСП, не е от решенията, с които ние можем да се гордеем, каза Мерджанов, който гласува "въздържал се". Според него това по никакъв начин няма да наруши отношенията ни с ДПС.

След заседанието на парламента вчера депутатите от БСП се събрали на "Позитано" 20, където лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на се скарал на своите, че го бламират като президент на Партията на европейските социалисти, и ги попитал какво ще обяснява сега на европейските партньори. Станишев заедно с председателя на Народното събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, зам.-председателя на правната комисия Филип Попов и Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в са гласувалите "против" предложението на "Атака".

Отправил критики и че от ситуацията БСП е в губеща позиция и "Атака" обира лаврите. На късната сбирка не било обсъждано сезиране на Конституционния съд, но неофициално юристи от левицата признават, че това е легитимен изход от ситуацията. Още повече че преди седмица тясното партийното ръководство и парламентарната група да гласува "въздържал се" за вкарването на предложението в дневния ред и за самото искане на "Атака".

Оказва се, че предложението на БСП не е минало за един глас, и то на депутат от левицата - Петър Кънев. Той си тръгнал от парламента преди прегласуването, поискано от "Атака", и така бламирал своите. Трима от присъстващите депутати пък не са участвали в гласуването - международният секретар на БСП Деница Златева, Петър Курумбашев и Петър Мутафчиев. От заседанието в този час отсъствали и шестима - само Румен Гечев бил официално освободен в командировка, шефът на земеделската комисия Светла Бъчварова (на която било възложено да изготви позицията на партията по темата продажба на земя на чужденци), Петър Кънев, Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в, Илия Баташки и Николай Малинов.

Социалисти заподозряха, че ГЕРБ и "Атака", явно в почивните дни са направили договорки за общи действия в парламента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2230 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2013.12.28 | 20:28

9
Какво се правите на ударени.Много ни е ясно какво искат да постигнат с това отлагане на закупуването на земя от чужденци.Всичко се прави с цел да може да се използва беднотията на народа който си продава земите за да оцелява а депутатите си влагат и перат парите като купуват земя на тези ниски цени а после ще я продават на чужденците на високи.

2013.12.28 | 20:28

8
Е как може такова нещо, БСП и ДПС да се обръщат срещу Сидер паша, та нали са едно хахаха

2013.12.28 | 20:27

7
Сидеров марш в офиса на ГЕРБ, да целуваш ръка на Борисов!

2013.12.28 | 14:50

6
Браво на ГЕРБ , че приеха този закон, ако не бяха ГЕРБ Сидерастите никога нямаше да прокарат този важен закон, защото са едва двайсетина пръча мухахахахаха
Идеал Петров

2013.12.28 | 14:50

5
И в Карлуково няма такава шизофрения,единия ден подкрепящ мораториума,другия даваш решението на Антиконституционния съд/отдел на ТВ7/.

2013.12.28 | 14:50

4
и БСП и ДПС В ЗЕМЯТА

2013.10.24 | 10:20

3
Сидерастиииии, боли лииии боли лииииииииииии да ви наричат помаци, ибрикчии, резняци, турци боли лииииии ???? хахахахахахаха

2013.10.24 | 09:56

2
Колко струва декар земя в Европа.Кой иска да ни продаде земята.

2013.10.24 | 09:56

1
до 3: ЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА СИ ПРИЮТИШ У ВАС НЯКОЙ ДЖИХАДИСТ-УАХАБИСТ, И ПОСЛЕ ДА ВИДИМ КОИ ВСЪЩНОСТ СА ПОМАЦИ, ИБРИКЧИИ, РЕЗНЯЦИ И ТУРЦИ ?!!!!!!! ТОВА СТЕ ВИЕ ГЕРБЕРИ, ДеПеСАРИ И КАСИМ-ДАЛОВЦИ !!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини