Папазов: Еврофондовете са лост, чрез който ще спасим БДЖ

  • 12 октомври 2013 19:49

  • 1349
  • 1
Папазов: Еврофондовете са лост, чрез който ще спасим БДЖ
© Булфото

Либерализирането на пазара през 2011 година беше прибързано и Българските пощи започват да губят голяма част от дейността си. Срокът можеше да е 2015 г. Това обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил ПапазовДанаил Папазов Данаил Папазов е роден в добричкото село Красен. Магистър, специалност „Корабоводене” на пред радио К2.

Той отбеляза още, че от 2011 г. дотацията за универсалната пощенска услуга, която е трябвало да се дава от държавата, е плащана с две години закъснение. Министърът подчерта, че е трябвало е да се платят 12 млн.лв., а в бюджета са били намерени едва 2 млн.лв. „Ние успяхме да намерим още 6,5 млн.лв. и до нова година Български пощи няма да имат проблеми. След това сме направили нова методика, по която да се изчислява дотацията. Ще се опитаме да преструктурираме дружеството и да го направим печелившо”, каза министър Папазов. Той добави, че към настоящия момента няма намерение за приватизация.

„БДЖ са в тежко състояние и трябва да се вземат спешни мерки. Предстои среща на министерството на транспорта, министерството на финансите и кредиторите, на която ще представим нашите приоритети и програмата, която предлагаме за преструктуриране на дружеството”, каза министър Папазов. Той подчерта, че активно започна да се търсят товари. Това наред с известното съживяване на пазара има положително отражение и през последните месеци има 30% ръст на товарите. „Европейските фондове са един от лостовете, които могат да измъкнат железниците от тежката криза”, изтъкна министърът. Той напомни, че през следващия европейски програмен период се обръща много по- голямо внимание на железопътния транспорт. „Предложили сме средствата, които се усвояват от европейските фондове, да бъдат по равно между пътния и железопътния транспорт”, добави г-н Папазов.

Министърът категорично опроверга твърденията, че 1 милион души нямат телевизионен сигнал след цифровизацията. Той отбеляза, че остават 339 населени места с жители под 200 човека, които не са покрити.

По отношение на нарушенията при издаването на шофьорски книжки, министърът отбеляза, че през последните три месеца в Агенция автомобилна администрация са взети сериозни мерки.„Възнамеряваме да направим пълна електронизация на изпитите за решаване на листовки. Въвеждането на таблети ще има за цел премахването на възможността да се въздейства по някакъв начин на изпитните резултати”, каза министър Папазов.

Последвайте канала на

1349 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
BB

2013.10.13 | 06:29

1
Г-н министър направи справка за думата "лост" преди да я ползваш! Според речника от 1982г на БАН ЛОСТ: уред за преместване на предмет от едно място на друго; гимнастически уред; подпиралка за врата. Според това как ръководителя възприема значението такива са неговите решения и действия! Тези думи съм ги казал преди 30г. на една конференция, за което бях много мъмрен! За съжаление те важат и днес.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини