Петър Стоянович страда от аерофобия

  • 01 октомври 2013 19:42

  • 2688
  • 1
Петър Стоянович страда от аерофобия
©

Московската визита на културния министър Петър Стоянович се пропива от гафове. За да открие изложбата "Легендите оживяват. Тракийското злато от България" в държавния исторически музей в Москва на Стоянович се наложило да пропътува с автомобил над 2200 км. и да премине през четири държави за да стигне до руската столица, пише "Фактор".

Причината за сложната пътна процедура била заради паническия страх, който министърът изпитвал от летене със самолет. Заради това той потеглил отделно от официалната делегация в петък, 27 октомври в компанията на шефа на кабинета си Гергана Стоянова, която играе ролята и на водеща в ТВ7. Това разказаха пред Faktor.bg източници от културното министерство, които се майтапят със страховете на шефа си.

"Поне 4 хил. евро е пътят му до там. Като има страх да лети със самолет да си прати заместници да го представляват. Защо трябва да утежнява бюджета за сметка на капризите си. Мен като ме е страх от самолет не скачам с парашут. Ако така се съобразяват с прищявките му това министерство трябва да струва златно на държавата, коментира пред Faktor.bg предшественикът му Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Според скулптура екскурзията на Стоянович с ядене, пиене и спане ще скочи към 10 хил. евро", коментира Рашидов.

"Аз за толкова пари съм ремонтирал училище на децата, възмущава се Рашидов. Той е категоричен, че тракийските богатства се показват в Москва по негова идея. За тази изложба още с Авдеев когато гостува у нас сме започнали да уговаряме и подготвяме изложбата. Аз съм подписал договорите за гостуването на експонатите, но и много работа свърши нашият посланик в Русия, обясни Рашидов. Той е огорчен, че наслeдникът му на министерския пост си присвоява доста безцеремонно и други негови заслуги и се пъчи с тях от чужбина", гневи се бившият министър на културата.

"Хвали се от Москва, че договорил превеждането и издаването на съвременни български автори. С генералния директор на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М.И.Рудомино” в Москва Екатерина Гениева лично аз съм подписал старта на тази инициатива. Става дума за 10 автори, сред тях например е Георги Господинов, а някои от произведeнията вече са преведени и издадени", коментира още той.

"А сега съм изумен, че се хвали с работа свършена преди него, гневи се скулпторът. Той няма обяснение каква лична война Стоянович води с него, но е скандализиран от кадровата метла в културните институции".

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко няма и логично обяснение, защото се протака проектът за българския Лувър, след като имаме експонати за два музея и почти всичко е готово. Подобен бил провалът и с Ларгото на София.

По мое време там работеха 120 археолози, а сега е превърнато за 100 дни в свърталище на наркомани и пияници, коментира Рашидов. Според него голямата игра, която предстои в министерството е със Закона за културното наследство.

"Бързат да го вкарат за гласуване. Аз го ремонтирах, но остана точката, в която трябва да се докаже произходът на всеки експонат в частна колекция. Ще видим какво ще е крайното предложение, но имам подозрението, че го докараха на този пост за да свърши една определена работа на хора, от които зависи правителството и да легитимира някои неща", предполага скулпторът.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ivanov

2013.10.02 | 08:39

1
Само за сведение - преди два дни се върнах от Москва. Пътуването беше с микробус, който сигурно харчи малко повече от кола и излезе чисто и просто около 850 лева - отиване и връщане.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини