Петър Стоянович: Няма пробойни в бюджета за култура

  • 11 септември 2013 21:07

  • 1193
  • 0
Петър Стоянович: Няма пробойни в бюджета за култура
©

Пробойни, в истинският смисъл на думата, в бюджета за култура няма. Това заяви във Варна министърът на културата д-р Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето,.

Министърът на културата посочи, че действително на места има недостатъчност или недофинансиране, но на базата на това, което съществува като финансова даденост, няма нещо, което да буди притеснение. „По-скоро трябва да внимаваме да разходваме тези средства по адекватен начин и съвместно с гилдии, отколкото да бъдат администрирани централно”, добави Стоянович.

На въпрос доколко Институтът за паметници на културата ще заработи по-добре, министърът коментира, че това действително е сериозен проблем. „Не ми е и обяснимо защо до този момент проблемът не е бил решаван по адекватен начин”, допълни Стоянович. По думите му ситуацията трябва да се реши с по-радикални средствата, отколкото досега. Той разясни, че държавата като експертен съдник на този процес трябва да продължава тази роля.

Министърът на културата отбеляза, че има хора, които искат да облагородяват старите части на градовете и този процес трябва да се ускори, да има по-малко административни пречки пред гражданите и да не се работи „на парче” и най-вече с рушвети. „Обмисляме и възможност да имаме пряка кореспонденция с главните архитекти по места, т.е. да имаме някаква форма на регионални представителства, които да улесняват обратната връзка между институциите. Това обаче трябва да бъде поискано – първо от общините и второ – то трябва да бъде възприето”, каза още д-р Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето,.

По отношение на културния туризъм министърът коментира, че в България все още не се осъзнава напълно важността на този вид туризъм. „Особено в частта с възвращаемостта на инвестициите. Нашите желания за европейско финансиране не вървят успоредно с тези на туризма. Тук за жалост трябва да има много по-висше решение”, каза още д-р Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето,.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1193 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини