Петър Стоянович поиска още 20 млн. лв. за култура

  • 26 септември 2013 12:47

  • 1089
  • 0
Петър Стоянович поиска още 20 млн. лв. за култура
©

Министърът на културата Петър СтояновичПетър Стоянович Петър Стоянович е роден на 25 юни 1967 г. в София. Правнук е на Иван Стоянович-Аджелето, отчете първите 100 дни от работата си. Министерството на културата предвижда промяна на метода на финансиране на театрите и културните институти в областта на сценичните изкуства, който сега се изчислява на база продадени билети, стана ясно по време на отчета.

Според министъра темата на единния разходен стандарт е била въведена, за да се увеличи пазарното съревнование в гилдията, но тя е несъвършена. По думите му се налага да бъде премислена, тъй като утежнява бюджета и няма реални гаранции, че качеството на продукта е достатъчно добро в цялата страна.

Стоянович посочи, че не би трябвало финансирането да бъде само на принципа зрител - билет - възвръщаемост на парите, без да се обръща внимание на художествения продукт. Заместникът му Васил Василев обясни, че досега бюджетът се е формирал само на база спрямо показатели в рамките на едно тримесечие, което води до несигурност във финансирането. Това означава, че някои от театрите занижават цените на билетите си, за да напълнят залата, но и за да получат съответната субсидия и от държавата.

Около 20 милиона лева допълнително в бюджета за култура за 2014 година ще поиска министър Стоянович. Той посочи, че около 10 милиона лева от тях ще са за сценични изкуства, 4,5 милиона - за филмово производство, 1,5 милиона - за субсидии за творчески проекти, около 2,5 милиона - за управление на културното наследство и около 1 милион лева - за фестивална дейност.

Последвайте канала на

Novini.bg
1089 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини