Цачева: България е в парламентарна криза

  • 01 октомври 2013 14:16

  • 1600
  • 16
Цачева: България е в парламентарна криза
© Булфото

Парламентарната група на ГЕРБ очаква ръководството на Народното събрание да внесе в дневния ред повторно поискания вот на недоверие към правителството. Това каза депутатът от ГЕРБ Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 в интервю за БНР. Тя потвърди, че ГЕРБ смята предишните заседания за непроведени.

"За нас, от ПГ на ГЕРБ, поради невъзможността на ръководството на парламента и на парламентарното мнозинство – през предходната седмица парламентът не заседава, не е работил и това, което се упражниха и се опитаха да нарекат дебати, е несъстоятелно. Това беше причината още в четвъртък да внесем отново вот на недоверие и очакваме през настоящата пленарна седмица, която започва от утре, ръководството, в лицето на председателя Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно, да включат в дневния ред същностния дебат по искания вот. Вече сме уведомени, че "Атака" се е завърнала в страната, очакваме ги в пленарна зала и трябва да има вот на недоверие, защото за нас тези дебати са от изключително важно значение", обяви Цачева.

"Работа на мнозинството е да се грижи за кворума. След като беше внесен вотът на недоверие, час по-късно "Атака" са заявили, че ще пътуват през седмицата, в която трябва да се състои вотът. След като не може да заработи парламентът, няма как да се проведат дебати. За нас беше важно и да покажем, че 42-рото Народно събрание с броя на народните представители в различните парламентарни групи се намира в невъзможност да работи ефективно, застрашено е парламентарното мнозинство, а то включва и партия "Атака". Така че, за всички вече е ясно, че правителството на г-н Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 се подкрепя от трите парламентарни групи, включително и "Атака". За миналата пленарна седмица е провалена цялата програма на НС", категорична беше Цачева.

По отношение на тълкуванията на БСП за поведението на ГЕРБ като скрита подкрепа на властта Цачева каза: "БСП могат да тълкуват, както им е изгодно. Истината е една – безпрецедентна парламентарна криза, което за парламентарна република, каквато е България, е нещо невиждано в най-новата ни история. За всеки вече е ясно, че кабинетът "Орешарски" няма парламентарна подкрепа, а когато едно управление няма подкрепата на мнозинството в парламента, то не е в състояние да изпълнява програма, амбициозни проекти", обясни тя.

Във връзка с резултатите на социологическо изследване на "Галъп", което показва, че рейтингът на ГЕРБ върви надолу, Цачева заяви: "Тревожи ме ситуацията в държавата като цяло. Това, което показваме политиците в парламента и от управляващото мнозинство, хората са омерзени. От тук нататък ще падат рейтингите на всички партии, докато това управление е на власт", заяви тя. Цачева каза още: "Мандатоносителят, ако иска да работи парламентът, и твърдят, че това управление има парламентарна подкрепа, са длъжни да осигурят партньора си "Атака" за кворума в пленарна зала." Тя добави, че заради нарушения на парламентарния правилник цялата ПГ на ГЕРБ иска предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Народното събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов коментира вота на недоверие така: "Някак си е трудно да убедим българските граждани, че действията на ГЕРБ са законни, логични, тъй като ние имаме цялостна провалена седмица и провалената седмица беше заради отказа на ГЕРБ да участват при упражняването на най-същинския инструмент, валиден за опозицията, а именно искане на вот на недоверие. Не може да искаш вот на недоверие, а в същото време да отказваш да присъстваш в залата, да се регистрираш и да оспорваш възможността за участие в дебати. /.../ Истината е, че вотът на недоверие като дебати беше изконсумиран и ако някой е недоволен от това положение, това трябва да бъдат предимно представителите на ГЕРБ. Действително има омерзение и то е у всички български граждани, защото с поведението си ГЕРБ продължават да уронват престижа на институциите", каза още той. Мерджанов беше категоричен, че за БСП дебатите са приключили и предстои единствено гласуване на вота на недоверие: Логично е гласуването да бъде в първия ден от новата седмица.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1600 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2013.10.02 | 09:05

16
С тъмносин каскет изпобеляла блуза, дързост в погледа струи - браво другарко Цачева ние сме след теб Рот фронт

2013.10.02 | 09:05

15
Ето това е истински партиен секретар на БКП. Уверена спокойна с чисти ръце и горещо сърце. До нови победи другарко

2013.10.02 | 09:05

14
Другарко Цачева кога другаря Бойко ще се влее отново в нашите редици. Очакваме с трепет неговите животворни струи

2013.10.02 | 09:05

13
Другарко не си бръсни мустаците, както ни учеше другарят ЛЕНИН външната красота не е важна. Важно е да победим световния капитализъм.

2013.10.02 | 08:16

12
Цачева не си дава председателския стол на друг.Със зъби и нокти от името на Герб ще се бори да седне в това кресло. Миков,сато те махнат забий един голям пирон в средата и пожелай на Цачева удобно да седне.

2013.10.02 | 08:16

11
OT vas e v kriza ma maimuno ,vie sabotirate , prechite da se raboti za da se provalqt i da revete kato vdovici za x.................i

2013.10.02 | 08:16

10
Бойко Борисов няма да промени страната! Поне не към добро! И колкото по- бързо осъзнаете тази проста истина, толкова по- добре!!!

2013.10.01 | 23:12

2
Големият проблем на тази държава и демокрацията в нея е твърде простичък и твърде непреодолим. Електората се състои главно от слуги, които си търсят господари. Докато послушните слуги гласуват и избират тиквени господари - все ще е същото. Докато избраните се държат като господари - все ще е същото. Докато симбиозата между глупав и гладен електорат и самодоволни и задоволени господари съществува - все ще е същото. Когато информираните убедят слугите, че всъщност те са господари на държавата, а управниците са техни слуги, и когато управляващите започнат да се държат като слуги на народа, едва тогава ще се изпълни написаното на сградата срещу конника и ще постигнем демокрацията. В този ред на мисли- какво правят Боко и Цоко в политиката? Аре, къш!
българин

2013.10.02 | 08:16

9
а кой да управлява бе продажна свиньо,доган и местан ли.турчалята вън от политиката на българите християни.събудете се бе хора не виждате ли как ни превземат леко и сигурно.

2013.10.01 | 23:12

3
След ВОЛЕН и Миков найба ТИКВАТА Борисов и ГЕРБ !Не показвайте този хермафродит Цачева !Плаши хората !Урод комунистически !
българин

2013.10.02 | 08:16

8
истината е една колкото и да се хабите да плюете по форумите,все още свестните българи са много повече от продажните твари.ОТ БСП И АТАКА. а ония фесове много им порасна работата и скоро ще ги наритаме към истанбул да берат ягоди.народа много взе да полудява ФАКТ.и скоро ще върнем българия на БЪЛГАРИТЕ, а не като гея станишев я върна на русия и турция.

2013.10.01 | 23:12

4
малоумник,сидеров може само теб да изплющи в устата,а заради тоя хомосидераст сме под турско робство пак,ама то несретен келнер като теб как да проумее
вито

2013.10.02 | 05:41

7
Кучко грозна алкохолна когати братовчед ти измекяра борисов се кланяше на Атака кучко ти кьде беше ма смрьдло?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини