Искра Михайлова: МОСВ е недофинансирано

  • 30 септември 2013 10:58

  • 2723
  • 4
Искра Михайлова: МОСВ е недофинансирано
©

Има изключително явно недофинансиране на дейността на министерството. Разходният таван е най-ниският възможен от всичките министерства. Прогнозираният таван е 44 милиона лева, за разлика от други министерства, където той го нахвърлят в пъти, като например в МОН, където е 400 млн. лева. Нещата са в това положение от години. Основни политики са недофинансирани. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност на пресконференция.

Не достигат около 2,5 млн. лева за наблюдения на водите. Не разполагаме с достатъчно средства, за да се разплатим по програма ИСПА, тя приключи дейността си у нас. Просрочените задължения са 3 млн. лева, а задълженията са 23 млн. лева. Трябва да гарантираме финансирането си на политиките, които провеждаме, каза още екоминистърката.

Във връзка с промените в регионалните структури на министерството от месец август 2009 до май 2013  са правени назначения и уволнения - състав от около 1800 човека са били освободени 915 човека, а са били назначени 969 човека. РИОС - София са уволнени 30 човека, а са назначени 50. В някои от структурите са назначавани хора, които не отговорят на изискванията. Имам слабо покритие в инженерен състава особено в "Басейнова дирекция". Друг много сериозен проблем е този с наказателните процедури, които се водят от ЕС срещу България и са общо 14.  5 от тях са в областта на природата и биоразнообразие, 3 в областта на въздуха, областта на климата, областта на водите и т.н.

По думите й комисар - поточник е заяви, че за пръв път България се движи в правилната посока чрез представените му мерки, но той няма да спре наказателната процедура и ние ще влезем в съда заради ветропарк "Калиакра"."Ще направим всичко необходимо, за да се справим с него", каза тя. 

Процедурите са за замърсен въздух, превишаване тавана на емисии и неизпълнение на поетите ангажиментите на България по чл. 14 за депата. Очакваме нова директива, където ще са още по-строги таваните. Ние трябва да направим всичко необходимо, за да запазим въздуха чист от големите горивни инсталации, уточни екоминистърът.

Има две рискови програми, едната от тях е Околна среда - по програмата имаме свръхдоговаряне, което е в размер на 162%. Ситуацията с пещните проекти, които трябваше да спасят оперативната програма не е лека. Процедурите за тролеи в големите градове е започнала и най-вероятно ще завърши до края на годината, което е добре, но процедурата за закупуване на пожарна техника не е започнала, заяви Михайлова.

По думите й от пакет от 63 проекта, където има договори има завършени процедури по 40, те могат да се случат, а за останалите - могат да останат в следващия планов период.

Като верифицираните плащания по проекти са на стойност 15,39% или 542 млн. лева. Плащанията общо дотук 1 174 570 599, 48 лева. Недостигът за разходи за верификация е 210 млн. лева. Проектите в изпълнения предвиждат малки плащания. Има проблем в междинното звено и наблюдаващия орган по ОП 2007 - 2013, заяви тя. По думите й програмата за следващият планов период се приема добре в ЕС. Първата ос са водните цикли, а втората - отпадъците, третата ос е биоразнообразието. Трябва да се справим с казуса НАТУРА 2000  - не само забранителните механизми,но трябва да има и устойчивото развитие. Предвиждаме да има и още една ос за климата, каза екоминистър Михайлова.  След консултациите и корекциите, тя ще бъде внесена за одобрение, уточни още министърът на околната среда.

Що се се отнася до оценката на работата на предишното правителство, тя заяви, че опазването на околната среда и водите не е била приоритет през последните 4 години. Тя заяви, че работата с регионалните структури не е била на необходимото ниво.

Попитана дали ще се добива шистов газ в България, Михайлова отговори, че позицията на страната ни не се е променила и действа мораториума от 41-то Народно събрание. ЕК готви пакет, който да бъде ориентирам към страните- членки и как да действат те спрямо шистовия газ, каза още тя. По думите й има вероятност темата да се повдигне по време на срещата на министрите по околната среда на ЕС.

Тя заяви, че не може да каже точни цифри за бюджет 2014, защото са в процес на изясняване. Екоминистърът добави още, че ще издаде заповед за пълната забрана на строителството в зоната, която е био.

Последвайте канала на

2723 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.09.30 | 15:46

4
То всички сме недофинансирани.

2013.09.30 | 15:40

3
НА ВАС ВСЕ НЯКОЙ ВИ Е ВИНОВЕН. АКО НЕ Е БОЙКО ЩЕ Е НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД, АКО НЕ Е ТОВА, ЩЕ СА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ. ЗАЩО ИСКАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ КАТО НЕ МОЖЕТЕ? ЗА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ВЛАСТТА ДА НАПРАВИТЕ СТАНИШЕВ ЕВРОКОМИСАР ЛИ? АКО УСПЕЕ В ЕС ЩЕ СТАНЕ СЪЩИЯ ХАОС.
Kolega

2013.09.30 | 14:41

2
Колеги, моля не излагайте гилдията и оправете сгрешения комисар Янез Поточник! Добре е да има грамотни редактори, които да четат след репортерите, нормално е да нямат опит :)

2013.09.30 | 14:01

1
"По думите й комисар - поточник е заяви" - така пише всеки, който започва работната седмица с една чашка против студа

Добави коментар

Водещи новини