Греков: Плащаме на земеделците 250-300 млн. лева до края на годината

  • 19 септември 2013 20:30

  • 1101
  • 0
Греков: Плащаме на земеделците 250-300 млн. лева до края на годината
©

Около 250 - 300 милиона лева ще бъдат изплатени на всички земеделски производители до края на годината от актуализацията на бюджета. Това е решението и мнението и на премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред журналисти, пише "Труд".

"В актуализацията на бюджета, са предвидени средства от 20% до 30%, за да бъдат изплатени средства не само на зърнопроизводителите, а на всички земеделски производители. За съжаление, през последните седмици това, което чуваме от Европа е, че тези средства ще бъдат върнати на 2 януари 2014 г. Тоест това не е добре за бюджета, но обещанията, които сме приели на срещата при премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, си остават. Първо беше договорено да се направят 20 или 30% предварителни плащания и затова сега ДФЗ стриктно проверява всички тези заявени средства", каза Греков.

„По-важно е да усвоим парите, които са за бъдещия период. Не ми се иска, да гледаме назад, колко са били усвоени", каза още Греков.

Според него за следващия програмен период е важно да се насърчават производителите активно да се включват в програмите и да бъдат информирани.

„Цената на пшеницата в нашите страни е ненормално ниска, в сравнение с другите европейски страни. Себестойността на килограм пшеница е от 29 до 32 стотинки. Опасявам се, че на България й наложиха такава картелна цена на пшеницата".

Относно това дали ще се отрази на цената на хляба, той заяви, че едва ли това ще понижи цената му, защото в нея не влиза само цената на пшеницата.

"Министерство на земеделието и храните ще предложи мораториумът за закупуване на земеделската земя да се удължи с още 7 години. Нашите производители не са си окрупнили и финансирали земята", каза още проф. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по.

„Това е предложение, което ще внесем в Комисията по земеделие към Народното събрание. Нямаме никакви притеснения от това, че земята ще бъде купена от чужденци, защото в крайна сметка, ние трябва да стабилизираме земеделското производство, а също така и нашите земеделски производители", каза Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по.

На въпрос какви са рисковете за разпокъсването на земеделската земя, министър Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по отговори: „От тенденциите през последните години виждаме, че се върви към окрупняване. По един или друг начин, собствениците, които купуват земя, или обработват земя, без намесата на държавата, окрупняват земята. Това ни дава надежда, че през следващите 7 години ще се окрупни земята и нашите земеделци ще могат да я купят".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини