Представиха чернова на новия Изборен кодекс

  • 12 септември 2013 20:06

  • 1364
  • 2
Представиха чернова на новия Изборен кодекс
©

Пропорционална система с преференции и машинно гласуване - тези идеи са залегнали в черновата на новия Изборен кодекс, която беше представена от временната парламента комисия, работеща по темата. С уговорката, че това са идеи, които предстои да бъдат широко дебатирани, има вариант и за смесена система. Освен това машинното гласуване се предвижда да се въведе поетапно, а през това време да може да се гласува и с хартиена бюлетина.

Дотук в идеите е залегнало бюлетините да са интегрални, с преференции и да имат допълнителна защита - ще бъдат номерирани абсолютно всички бюлетини. Според председателя на временната комисия Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на така може да се избегне злоупотреби с бюлетините. „Да бъдат номерирани всички напечатани бюлетини, да е ясно във всяка избирателна секция колко бюлетини постъпват, колко от тях се използват при гласуването, колко се връщат, за да има ясен контрол върху всяка една бюлетина”, обясни Манолова, цитирана от Дарик.

Освен това в черновата на новия Изборен кодекс е записано ЦИК да стане независим държавен орган, а представителите й да се избират от парламента. След идеите е и да се даде възможност за по-широко медийно отразяване на повече кандидатите като депутатите мислят как да се помага финансово на извънпарламентарните партии. Черновата на новия Изборен кодекс доведе до спречкване между бившия председател на парламента Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 и Манолова.

Освен да представи събраните дотук предложения, комисията създаде Обществен съвет, който да помогне с уточняването на текстовете в новия Изборен кодекс. Депутатите си поставиха срок до средата на следващия месец да бъдат готови с проекта.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1364 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.02.20 | 19:44

2
мая манолова-брилянтен политик,ЦИЦКА цачева-курва!

2013.09.13 | 10:29

1
Да ви имам промените,комунистически боклуци!!! Докато не се направи задължително,нищо няма да се промени.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини