Контрол на вота? Разрешават гласуването с други знаци на изборите

  • 30 август 2013 07:00

  • 1698
  • 2
Контрол на вота? Разрешават гласуването с други знаци на изборите
©

Избирателите да могат да отбелязват вота си в квадратчето в бюлетината не само с Х, а и с т.нар. чавка. Тази идея се обсъжда при писането на новия Изборен кодекс, разказа пред “Монитор” зам.-шефката на парламента Мая Манолова, която подготвя черновата на закона заедно с работна група. Социалистката побърза да уточни, че законодателните промени все още са в груб вариант и предстои да минат през партийна и парламентарна санкция.

Задължението да се гласува само със знак Х беше въведено преди три години, като тогава отпаднаха останалите възможности за отбелязване на предпочитаната партия или коалиция с кръстче или чавка. Мотивът за връщането й сега бил, че хората по навик продължавали масово да попълват бюлетината си с този знак, с което после вотът им ставал невалиден. Манолова и екипът й са отправили питане до експертите в Централната избирателна комисия колко често невалидните бюлетини се дължат именно на такава грешка.

“Идеята е вотът да бъде недвусмислен, от една страна, и от друга - да не са прекалено много възможностите, което да отваря вратички за контролиране. Мисля, че с два знака това се избягва”, аргументира се Манолова и подчерта, че умуват единствено да се прибави чавката, а не и други знаци, като например кръстчета, кръгчета и точки.

За пресичане на машинациите с бюлетините и така наречената индианска нишка пък работната група предлага всяка бюлетина да бъде с уникален номер. Тя ще се откъсва от кочан, който също ще има цифри, по които ще се познава дали бюлетината е взета точно от него, или е била внесена тайно отвън.

“Така ще е ясно точно с какви номера и какъв брой бюлетини са попаднали в една секция и колко се връщат след използването”, поясни Манолова. При влизането си избирателят ще получава документа за гласуване, откъснат пред него от кочана със съответния номер, ще отбелязва вота си, а след това ще отива при членовете на комисията, които ще сверят отново числата, за да се уверят, че това е същата бюлетина, която са му дали. Самият сериен номер пък ще се откъсва, за да се пресекат опитите за контролиране на вота чрез номерата.

“С тази мярка ще игнорираме възможността да се раздават бюлетини навън, които са предварително попълнени, а след това да се изнасят празни. Този улеснен масов контролиран вот беше обичайна практика. Такова беше и едно от основните предназначения на бюлетините в Костинброд освен за тотална подмяна на чувалите”, обясни зам.-шефката на парламента. Според нея въвеждането на серийни номера на книжата за гласуване ще бъде достатъчно ефикасно средство срещу порочните практики на вота. Затова и не се налагало да се предприемат по-драстични мерки, като например махането на завесите на тъмните стаички, за да се вижда дали избирателят не прави някакви шашми. Такова предложение беше постъпило във временната комисия за Изборния кодекс от граждани. “Все пак много хора ще се притесняват, че по този начин може да бъде нарушена тайната на вота им”, поясни Манолова отказа от такава мярка.

Последвайте канала на

Novini.bg
1698 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Bobbi

2013.08.31 | 16:53

2
Завист ей, нечовешка българска. Що плачиш бе ГЕРБЕР, ти по-малко ли открадна ?
k5110

2013.08.31 | 16:53

1
маниполации на вота иоскверняване на изборния ден ще узаконите ли,крадливи червени олигарси?!!!!

Добави коментар

Водещи новини