Младенов: Акцията на правителството срещу френския посланик е безотговорно действие

  • 03 септември 2013 16:56

  • 2919
  • 18
Младенов: Акцията на правителството срещу френския посланик е безотговорно действие
© Булфото

Посланик Филип Отие, като изразител на политиката на Франция, но и като истински приятел на България, работи активно за развиване на двустранните ни отношения, за защита на принципите на свободата на човека и човешките права у нас. Отношенията между България и Франция не са от вчера - нашите две страни са съюзници в НАТО и партньори в ЕС.Френският посланик е личен представител на френския президент в България. Ако г-н Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, има проблем с политиката на Франция, то нека обясни на президента Оланд какво в действията на приятелска Франция той не харесва.

Това пише в изявление на бившият външен министър от кабинета на ГЕРБ Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, разпространено до медиите. Младенов коментира днешните информации, че посланик Отие ще напусне България без да получи орден "Стара планина". "Връчването на орден на един посланик е не само признание за неговата работа, но и жест към държавата му. Франция винаги е подкрепяла европейската перспектива на България и винаги е била рамо до рамо с българския народ в борбата му за демокрация и свобода", посочва бившият дипломат номер едно.

"През далечната 1989 г. тогавашният френски президент Митеран покани 12 видни български дисиденти и интелектуалци на закуска във френското посолство в София. Тогава комунистическите медии в България мълчаха, а новината се разпространи единствено и само от западните радиостанции. Въпреки това, срещата остана ключов момент в зараждането на българското дисидентско движение. Това бе знак за солидарност с българския народ, който никога няма да бъде забравен. Години по-късно президентът Саркози изигра ключова роля, за да могат българските медицински сестри, несправедливо осъдени от бруталния режим на Кадафи, да се върнат живи и здрави в България. Нещо, което нито едно българско правителство не успя да направи само. Освобождаването им бе резултат от същата тази солидарност, която е в основата на Европа днес", припомня Младенов.

Според него истинските приятели се проявяват в моменти на трудности, в моменти, в които трябва истина открито да бъде назована. "Така беше и когато посланик Отие, съвместно с германския посланик Хофнер, направиха съвместно изявление, в което призоваха политическите лидери на страната да скъсат връзките си с олигархията и припомниха, че "принадлежността към Европейския съюз е цивилизационен избор. Моделът на олигархията няма място в него, нито в България, нито където и да е..." Вместо да се замислят върху казаното от двете държави, които са мотора на европейската интеграция, българските власти заклеймиха посланието. Още тогава Атака поиска наказания и призова външния министър да предприеме мерки за спиране на "този недопустим натиск и намеса във вътрешните работи...".

Днес г-н Вигенин изпълни тази наказателна акция, която Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа поиска. Изпълни я по един недостоен, безотговорен и опасен за свободна и демократична България начин. Тези действия на външния министър показаха кой крепи това правителство на БСП и ДПС на власт - червената олигархия и ултранационалистите. Всичко това е много жалко, защото солидарността между държавите и обществата е основен принцип в Европейския съюз. Тя не се изразява единствено в плащане и ползване на европейски фондове. Солидарността означава подкрепа в укрепването на гражданското общество, съдействие за създаване на политическа среда, отговаряща на европейските стандарти и ценности.

Активната позиция и истинското приятелство на посланик Филип Отие безспорно заслужават най-високото българско отличие - орден „Стара планина", който иначе се връчва на всеки отпътуващ от страната ни посланик. Решението на външния министър да не направи предложение за награждаването на посланик Отие е дребнав и страхлив жест на едно правителство, заради което България губи все повече приятели в Европа и в демократичния свят", подчертава в заключение Младенов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2919 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Младенов КОМУНИСТИЧЕСКИ ПУЯК

2013.09.26 | 14:45

18
През далечната 1989 г. френски президент Митеран покани 12 видни български дисиденти и интелектуалци на закуска във френското посолство в София а, БАЩАТА НА ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПУЯК Младенов ПРАВЕШЕ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРОВАЛИ СРЕЩАТА.
gigi

2013.09.07 | 23:56

17
и този има наглостта да дава съвети и да критикува. няма малко срам че продаде БГ лиже задниците на всички западни премиери без малко чест и достоинство' този които с пълни шепи ползваше благата на соца сега е наи върл противник.
наглец

2013.09.07 | 23:56

16
Как си позволява този помияр да дава оценки? Най-безотговорния и самонадеян външен министър на РБ, който открито е работил срещу собствената си държава!

2013.09.07 | 23:55

15
Никакво уважение към държавата освободила медиците ни , това може да се очаква само от атакисти и комунисти

2013.09.07 | 23:53

13
Ето защо Тъпунгера с главно Т , известен още и като Сидерастоглу е поел към политическото сметище--освен ако кръвните му братя от ДПС не му осигурят депутатско място при тях като благодарност за предателството към българският народ--предателство, нямащо аналог в нашата история ....

2013.09.07 | 23:54

14
ВОЛЕН - ПРЕМИЕР ! Младенов е герберастко хюмне , червено комунистче !

2013.09.04 | 16:32

12
Това правителство се омаскари оред народа с белия автобус, сега се омаскари пред света, защото такова мазане по посланици има само в Африка и Близкия Изток. Освен с оръжие, не виждам с какво друго могат да държат властта.

2013.09.04 | 16:31

11
Всичко това е така, но Москва не вярва на сълзи. Говорит Маскве и нашите другари слушат ли, слушат...

2013.09.04 | 16:31

10
НЯМА СТРАШНО, ВИГЕНИН ПРОВАЛЯ ПРАВИТЕЛСТВОТО МНОГО КАЧЕСТВЕНО. ТОЙ ВЕЧЕ В ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ СВЯТ ЩЕ БЪДЕ ПЕРСОНА НОН ГРАТА. А КАТО ПОДАДЕ ОСТАВКА И ЩЕ РАБОТИ В СПАРТАКУС ВЕРОЯТНО.

2013.09.04 | 16:30

7
Качество 100%.Запазена марка на проваляне
fen

2013.09.04 | 16:31

9
Да им е за урок на всички следващи посланници да си научат протокола и да не си врът гагите къде не и е рабортата за която им се плаща.

2013.09.04 | 16:30

8
Браво на Вагинин,по този начин цяла ЕВРОПА ще ни бие постепенно ШУТ.Защо така работи това правителство?

2013.09.04 | 16:29

3
Защото не ни трябва Европа и аз ги подкрепям !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини