Янаки Стоилов се обяви против въвличането ни в сирийския конфликт

  • 01 септември 2013 13:06

  • 3404
  • 36
Янаки Стоилов се обяви против въвличането ни в сирийския конфликт
©

Във връзка със сирийската криза и евентуална военна атака от страна на Запада срещу близкоизточната страна, заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов заяви пред БНР, че страната ни не бива да се ангажира с военно участие в конфликта.

Никак не искам да подценявам въпроса за Сирия. Ситуацията в Сирия от една страна не е толкова нова, ние вече имаме опита от други подобни конфликти, но трябва да кажем, че този пореден конфликт носи много по-голяма интензивност, отбеляза Стоилов, който е председател на комисията по външна политика в НС.

Според него въпросът със Сирия изисква сериозна и задълбочена дискусия. Стоилов подчерта, че за първи път от много години позициите на Великобритания и САЩ не съвпадат.

Имаме опита от това, което беше наречено "Арабска пролет", трудността идва от там, че интензивността на конфликта в Сирия е много висока, трудно някоя от страните ще прояви достатъчно конструктивност и сдържаност.

България трябва едновременно да покаже разбиране за тежестта на проблемите и в същото време - да не допринасяме за ожесточаване на конфликта, да не се допринесат различни геополитически проблеми към него. Нашата позиция може да бъде доста солидна и да създава възможности за развитие във времето. До сега различните страни се опитват да са доста предпазливи и да предвидят последиците, каза още Янаки Стоилов.

По отношение на бежанска вълна той смята, че капацитетът ни е почти изчерпан. Той не изключва възможността да се оказва помощ на пострадали сирийски граждани в конфликта, което е позиция, изразяваща съпричастност. Но в същото време е необходимо да се засили контрола по границите, смята той.

Запитан с какъв документ трябва да излезе българският парламент за ситуацията в Сирия, Стоилов каза, че това може да бъде декларация или решение.

Ако трябва да говоря лично за моя позиция, аз смятам, че България не бива да се ангажира с военно участие в този конфликт, но темата е твърде сложна, заяви Стоилов.

Той е на мнение, че трябва да се използва направеното от Съвета по сигурност към Министерски съвет и парламентът да излезе с етапна позиция, която да отчита развитието на обстановката в и около Сирия.

Още в началото на есенната сесия ще внесем предложение за декларация за националните задачи и приоритети в рамките на мандата на 42-ото Народно събрание. В тази декларация ще изразим и нашите виждания по основните въпроси за възстановяване и развитие на икономиката, за овладяване на демографския срив, за прекратяване на порочните зависимости между бизнес и политика.

Така че очакваме и другите парламентарни групи да се включат, заяви Стоилов.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3404 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар

2013.09.02 | 18:05

36
Aтаkа cа пpoект на БKП и KГБ ло6ита и cъвсем логичнo е дa иcкат да излизaме oт EC и HAТО. Щe за6ележете cъщо, че яpoстно зaщитавaт pyската пoлитиkа. Cъжалявам, нo ще тpя6ва дa ги paзочаровам, защoто тoва вeче нe мoже дa cтане.

2013.09.02 | 18:05

35
Къде ми е гербавата кучка с главните букви? Не съм я изнасилвал интелектуално скоро и ми домъчня. Нещо е замлъкнала и се притеснявам, че си е прерязала вените дъртата разпоретина. Ако не я пляскаш по челото изпада в суисидна депресия.
J

2013.09.02 | 18:05

34
За какво въвличане говорите, като армията ни има 2 самолета, и един хеликоптер който возеше Боко.

2013.09.02 | 18:05

33
Голямо лицемерие. Първо гласува за Пеевски, после ще ни предлагат декалрация за непорочност. Тия хора се раждат оперирани от съвест.
pri[teli

2013.09.02 | 18:05

32
това е типичен педеруга-ште търкате наровете в скоро време-всичките сте мафия-просто броени дни ви делят-този дори и бг-димите не може да ги изговаря-лизач на гея станишев-

2013.09.02 | 14:14

31
Така и така американските кораби са там. Предлагам Обамата да бомбардира режима на Ердоган. Режима на Ердоган потъпква свободата на словото – разгони и уби стотици мирни демонстранти. Режима на Ердоган използва газово оръжие срещу цивилни - пред камерите на цял свят разгониха демонстрантите с отровен газ. Режима на Ердоган осъществява системен геноцид спрямо собствения си народ – от години тежковъоръжени армейски части избиват мирни кюрди. Режима на Ердоган създава заплаха за съседите си - постоянно се меси във вътрешните работи на България, Египет, Сирия, Ирак, Румъния, Гърция и други…

2013.09.02 | 14:12

30
Алоууу зомбирани калинки прости! В "Отворено общество" и "Типинг пойнт" много са ви рендосали мозъците БЕ! Научете най-после, че в България продължават да живеят хора, много по-интелигентни от вас, много по-начетени, мислещи самостоятелно, а не като ВАС папагали прости. Жвакате поредната "дъвка", която са ви я спуснали от "мозъчния център". Или сега ще ми баннете IP-то, за да не ви създавам дискомфорт?

2013.09.01 | 23:18

5
То военен контингент няма да се изпрати, няма да изпратим и човек на Луната, не заради друго, ами защото не можем, което е явно най-малък детайл. Ако искат да ползат бази, ще ги ползват, договора с НАТО е от 10 години. Чувам че , в Атака говорят за излизане от НАТО и ЕС. Каква е алтернативата, 90-те години ги помня, беше много по-зле от сега! Ако някой реши да отговори, моля да не използва вулгарни изрази. Не е нужно човек да си доказва, че е простак!Това е природа, тя не се променя!

2013.09.02 | 14:11

29
Единствено излизане от ЕС и НАТО може да ни спаси като нация ще поживеем и ще видим до тогава така ще се стопим,че нищо няма да има значение, а вие смелите десни първи ще избягате когато турците станат и те пълноправен член на ЕС и ни наводнят под предлог, че си търсите място под слънцето ще избягате през глава ама ще е късно най-обичам някой дрисльо от спортно училище да ми дава акъл до вчера е сукал от майка си днес акъл дава за нещо от което нищо не разбира държава се управлява със идеи, постоянство, план и т. н. не със чувства и голи обещания тая смешка на САЩ сега вие ни помогнете а пък ние ще ви се отблагодарим някога ама не сега ни доведе до под кривата круша!
Центурион

2013.09.02 | 14:10

27
За съжалени е невъзможно да ти отговоря аргументирано тези мнения се трият в България цензурата е тотална и се допускат само вулгарните пубертетски постове ! Някой 15 годишен дрисльо и наркоман вчерашно ла&но пуска някой пост колко зле е било по времето на соца или на 90-те ( при положение, че е бил на 3 години и си смукал пръста тогава и после друг изрод като него трие масово всички постове извън официалната линия от мнения в полза на САЩ или на прислугата им в България десните партии!

2013.09.02 | 14:08

26
Мрете мръсни червени селяндури, биологията е по силна от всеки. Макар и бавно и по трудния начин, но след 10-15 год вече и тук комунисти няма да има.

2013.09.02 | 14:10

28
След 20 години няма въобще да има българи след 20 години! Ще си останете само цигани,турци и идиотите гербедерасти !

2013.09.02 | 08:33

6
Неутралитет, това нали значи каквото стане , стане. Иначе се дерете да подкрепяте Русия и Башар? Вие въобще знаете ли какво правите? Айде поне спрете Любо във форума да пише лозунги, като няма да правиш нищо си мълчи!

2013.09.02 | 14:08

25
От "Атака" настояват за обявяване на неутралитет, неизпращане на български военни контингенти и формирования, забрана за предоставяне на територии, военни бази и/или цивилни съоръжения във връзка с възможен конфликт в Близкия изток и опасност от интервенция на територията на Сирия.

Добави коментар

Водещи новини