Янаки Стоилов се обяви против въвличането ни в сирийския конфликт

  • 01 септември 2013 13:06

  • 3404
  • 36
Янаки Стоилов се обяви против въвличането ни в сирийския конфликт
©

Във връзка със сирийската криза и евентуална военна атака от страна на Запада срещу близкоизточната страна, заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов заяви пред БНР, че страната ни не бива да се ангажира с военно участие в конфликта.

Никак не искам да подценявам въпроса за Сирия. Ситуацията в Сирия от една страна не е толкова нова, ние вече имаме опита от други подобни конфликти, но трябва да кажем, че този пореден конфликт носи много по-голяма интензивност, отбеляза Стоилов, който е председател на комисията по външна политика в НС.

Според него въпросът със Сирия изисква сериозна и задълбочена дискусия. Стоилов подчерта, че за първи път от много години позициите на Великобритания и САЩ не съвпадат.

Имаме опита от това, което беше наречено "Арабска пролет", трудността идва от там, че интензивността на конфликта в Сирия е много висока, трудно някоя от страните ще прояви достатъчно конструктивност и сдържаност.

България трябва едновременно да покаже разбиране за тежестта на проблемите и в същото време - да не допринасяме за ожесточаване на конфликта, да не се допринесат различни геополитически проблеми към него. Нашата позиция може да бъде доста солидна и да създава възможности за развитие във времето. До сега различните страни се опитват да са доста предпазливи и да предвидят последиците, каза още Янаки Стоилов.

По отношение на бежанска вълна той смята, че капацитетът ни е почти изчерпан. Той не изключва възможността да се оказва помощ на пострадали сирийски граждани в конфликта, което е позиция, изразяваща съпричастност. Но в същото време е необходимо да се засили контрола по границите, смята той.

Запитан с какъв документ трябва да излезе българският парламент за ситуацията в Сирия, Стоилов каза, че това може да бъде декларация или решение.

Ако трябва да говоря лично за моя позиция, аз смятам, че България не бива да се ангажира с военно участие в този конфликт, но темата е твърде сложна, заяви Стоилов.

Той е на мнение, че трябва да се използва направеното от Съвета по сигурност към Министерски съвет и парламентът да излезе с етапна позиция, която да отчита развитието на обстановката в и около Сирия.

Още в началото на есенната сесия ще внесем предложение за декларация за националните задачи и приоритети в рамките на мандата на 42-ото Народно събрание. В тази декларация ще изразим и нашите виждания по основните въпроси за възстановяване и развитие на икономиката, за овладяване на демографския срив, за прекратяване на порочните зависимости между бизнес и политика.

Така че очакваме и другите парламентарни групи да се включат, заяви Стоилов.

Последвайте канала на

Весела Найденова
3404 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар

2013.09.02 | 14:02

9
ЯНАКИ СТОИЛОВ Е СЛУГА НА РУСНАЦИТЕ, ОБАЧЕ НЯМА КАК ДА СИ ГО ПРИЗНАЕ ДИРЕКТНО И ЗАТОВА СЕ ПРАВИ НА ПАЦИФИСТ. КОМУНИСТ КОЙТО ЗАЩИТАВА ЕДНА НЕЧОВЕШКА ДИКТАТУРА ТОВА Е ЯНАКИ.

2013.09.02 | 14:02

10
Винаги на страната на диктаторите и убийците, нали Янаки?

2013.09.02 | 14:02

11
"По отношение на бежанска вълна той смята, че капацитетът ни е почти изчерпан." АМИ БСП ДА ЗАМИНЕ СА СИБИР И ЩЕ СЕ ОСВОБОДИ МЯСТО.

2013.09.02 | 14:03

12
ДРУГАРЮ СТОИЛОВ ВИЕ ОТ БСП СТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ЕДИН ПРЕСТЪПЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ. НОРМАЛНО Е ДА ЗАЩИТАВАТЕ ДРУГ ТАКЪВ ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ.

2013.09.02 | 14:03

13
в случая е прав сирия не не влиза в работите , ако нападнеме слугиваме на евреите

2013.09.01 | 23:13

4
Говори като на уроците си по Конституционно право, кабинетен даскал. Реалностите не знае и не го интересуват, освен учител и депутат не е работил нищо в действителния свят.

2013.09.02 | 14:03

14
Така ли ви гаварит Масква бе Янаки? Асад е минало. Сега е време да покажем на сирийския народ, че ги подкрепяме. А вие се опитвате да спасите това, което никой не иска и е неспасяемо. Мухльовци сте, не политици. Без да ви каже някой отгоре какво да правите нищо не можете. ЗАЩО НЕ ОТИДЕ ВЧЕРА ПРИ СИРИЙЦИТЕ НА ПРОТЕСТА ДА ИМ КАЖЕШ ЧЕ СА ИСЛЯМИСТИ БЕ? И ЗАЩО СИ ПУСКАТЕ МАЛОУМНИЦИТЕ ДА НАПАДАТ ХОРАТА? ТЕЗИ СИРИЙЦИ НЕ СА ДОШЛИ ОТ ДОБРО ТУКА. Какво са ви виновни хората? Вие и нашите българи емигранти наричате предатели и ги псувате. Безсрамници това сте вие.

2013.09.02 | 14:04

15
ЯНАКИ ДА ОБЯСНИ КАК СИРИЙЦИТЕ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В СИРИЯ И КАК НЯМА ДА ИМА БЕЖАНЦИ, АКО В СИРИЯ СТОИ ЕДИН ДИКТАТОР, КОЙТО ГИ ГОНИ ОТ РОДИНАТА ИМ.

2013.09.02 | 14:04

16
СЕГА СОЦИАЛИСТИТЕ НИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ ИЗБОР, ДАЛИ ДА ЗАЩИТЯТ ДИКТАТОРА И ЛИ НАРОДА! ТЕ ПОНЕЖЕ НЕ СА НИКАКВИ СОЦИАЛИСТИ ЩЕ ЗАЩИТЯТ ДИКТАТОРА.

2013.09.02 | 14:04

17
Ами още днес са убити сигурно няколко десетки души!?! Кой го интересува, нали не убили него! Нашето българско мислене!

2013.09.01 | 16:40

2
Не е българско, ами това са нашите политици от бсп. Освен да си гледат в потурите друго не умеят. Ако сме пратели войска нещо щяло да стане? Какво ще стане? Турция против асад, арабската лига също не го иска, Запада не го иска. Кой го иска? Никой.

2013.09.02 | 14:05

18
Е, тяхната Русия го иска. Макар,че и те правят резерви, заиграват! Тия ще чакат Говорит Москва.

Добави коментар

Водещи новини