Приемат Изборния кодекс най-рано през октомври

  • 21 август 2013 07:05

  • 1849
  • 4
Приемат Изборния кодекс най-рано през октомври
©

По всяка вероятност новият Изборен кодекс ще бъде приет депутатите в Народното събрание най-рано през месец октомври. Това заяви  адвокат Петър Петров, член на временната комисия за изработване на новите правила за вота, пише "Репортер".

„Нужно е технологично време, за да бъдат обсъдени текстовете, първо в комисията, а после и в пленарна зала на първо и второ четене. Затова най-оптимистично е да Изборния кодекс да бъде готов и приет през октомври”, обясни Петров. По думите му в комисията за изборните правила се работи много добре и дейността й върви гладко. През септември предстои в гласуванията на комисията да вземат участие и депутатите от ГЕРБ, които до момента само присъстват на заседанията.

„Пред народните представители бяха представени над 10 доклада, които оформят основните принципи в кодекса, но предстои те да бъдат вписани в конкретни текстове”, допълни Петров.

„Не трябва да се бърза с приемането на конкретни текстове от Изборния кодекс”, заяви проф. Михаил Константинов, участник в заседанията на комисията. Според него отворен остава въпроса за промяна на избирателната система, като през следващите седмици ще стана ясно дали ще се разчита на преференциални листи или на смесената „немска” избирателна система, която разделя вота на две – за партии и мажоритарни кандидати. По думите на експерта обаче тя трябва да бъде пригодена към българските условия, а не да се копира директно от Германия, твърди вестникът.

„Ако погледнем политическата ни история, най-вероятно ще се разчита на пропорционална система с преференции при определянето на депутатите в листите”, допълни Константинов.

Последвайте канала на

1849 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Радо

2013.08.22 | 01:33

4
Ще вземат да се уморят депутати от толкова работа!
та та та

2013.08.21 | 18:16

3
А,закона за ДАНС го приехте за ДВА дни!Мамицата ви наглеци!

2013.08.21 | 18:14

2
Някой мисли ли, че тия ще приемат нещо свястно?

2013.08.21 | 18:14

1
Какво сте се разбързали ?! Октомври ,да , но следващата година !

Добави коментар

Водещи новини