В ситуация на застинала икономика сме, според Чобанов

  • 16 август 2013 12:58

  • 1542
  • 11
В ситуация на застинала икономика сме, според Чобанов
© Булфото

Намираме се в ситуация на застинала икономика. Това каза министърът на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас на обсъждането на ветото на президента върху актуализацията на Бюджет 2013.

„Намираме се в ситуация на застинала икономика, дори в номинално изражение. Номиналното нарастване е само 0,6 процента. Това се дължи на прогонването на инвеститори, на административен натиск и контрол, генериране на сериозни задължения и просрочия от страна на държавата. В последните 4 години липсваха реформи”, подчерта министърът.

„Намираме се в бюджет, който продължава тенденцията за провеждане на политика, която стопира всякакви възможности за растеж. Създадена е илюзия за фискална дисциплина, дефицитът през 2010 г. е в размер на 2,8 милиарда лева”, каза още Чобанов.

„Намираме се в ситуация на неплащане навреме на бизнеса, натрупване на просрочия, включително на данъци и ДДС, спрени плащания към чуждестранни инвеститори и компании, с което България е заличена от инвестиционната карта на Европа”, заяви Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас.
„Публикувани са задълженията на общините, както и редица други показатели, засягащи финансовата дисциплина на общините. Данните за второто тримесечие ще бъдат публикувани в края на август”, обясни той.

Ще се създаде Дирекция „Фискален контрол”. Това е реформа, която в Румъния е направена отдавна, но ние в последните 4 години не сме се вслушали в тази добра практика, обясни Чобанов. „Направихме работна група с бизнеса за предложения за намаляване на административната тежест”, каза той. „Ще създадем нова позиция в НАП – трети заместник-изпълнителен директор, с ресор „събиране”, каза министърът.

Повишихме прозрачността и отчетността по просрочените задължения по отношение на ДДС. Анализът показва ясни слабости в процеса през последните 4 години – неспазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС; възстановяване на ДДС в по-малък размер в края на годината за по-добър резултат във фискалната политика; липса на информираност на данъчно задължените лица. Как да имаме добра събираемост, как да имаме фискална дисциплина?”, коментира Чобанов.

Той отчете, че сега Министерството на финансите е въвело ежедневен контрол върху процеса на възстановяване на ДДС.

Последвайте канала на

1542 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Застинала икономика

2013.08.17 | 21:10

11
Тя не може и да бъде друга икономиката при това управление. Да не говорим за инвеститори и за еврофондове! Кой инвеститор ще си даде вложенията на крадливи управляващи? А от еврофондовете вече губим. Нали се занимавате само с кадруване. Разкриването на дирекция "Фискален резерв" не е реформа, защото не увеличаването на администрацията решава проблемите, а административният капацитет. Същото се отнася и за третия зам. директор на НАП. Но нали трябва да намери място за още наши хора. Така че нищо не може да се очаква от правителство, лишено от доверие. Ключът е в реформите, а без доверие и с политика за печелене благоразположението на електората с безогледно харчене, реформи не може да се провеждат.

2013.08.17 | 21:06

10
Светът е смразен от вашата наглост и арогантност, никой не ви иска! Оставка мръсна червена сган!

2013.08.17 | 21:06

9
Инвеститорите бягат от вас. Българите също бягат от вас. Където стъпите, трева не никне.
Питащ

2013.08.17 | 21:06

8
-Чобанов, защо миналата година твоите шефове Станишев и Орешарски плюеха по Дянков , че бил стиснат? А сега казваш , че е направил 3 млрд. дефицит, кога лъжеш ти и Станишев и Орешарски - сега или тогава? За да разберем и кога е лъгал и Дянков, и дали някой изобщо говори истината.

2013.08.17 | 21:06

6
Но никой не отговаря на конкретните въпроси на президента. Защо се наливат пари в нереформирани сектори? На кого точно и колко ще се плаща в бизнеса? Защо парите са в перо "Непредвидени текущи разходи"?
taka e

2013.08.17 | 21:06

7
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

2013.08.17 | 21:05

5
Ами така е заради кретеноподобното ти съществуване на този министерски пост...
СТАЛИН

2013.08.17 | 21:05

4
Заклет ерген! Не е помирисвал жена и не може семеен бюджет да създаде, та държавен!

2013.08.17 | 21:05

3
I kakvo pravite po vaprosa, osven da obvinqvate nqkakvi finansovi kragove, koito nikoj ne gi e 4uval(sori za majmunicata)

2013.08.17 | 21:05

2
ЗАРАДИ ВАС Е ТАКА!

2013.08.17 | 16:29

1
Каква жена бе брат, ти го погледни на какво прилича. Гнус ме е да го гледам. Поне да му оправят фасадата ако ще го показват по телевизиите, не дай боже по чужбината.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини