Манолова: Писането на Изборен кодекс не е лесно

  • 17 юли 2013 17:29

  • 1699
  • 12
Манолова: Писането на Изборен кодекс не е лесно
© Булфото

Писането на нов Изборен кодекс с гражданските организации не е лесно. Сред предложенията има конкретни и ако те се случат – ще са революционни. Имаме намерението промените в Изборен кодекс да ги напишем заедно с гражданите. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на на Временна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс, на която присъстваха представители на български медии.

Някои от тях заявиха, че повечето предложения не са конкретни, а са само добри пожелания; малка част от гражданските предложения са изпълними. Някои бяха възмутени от това, че предложените поправки почти не касаят печатните и електронните медии. Чу се предложение, да бъде създаден фонд, в който се събират средствата, които партиите плащат за отразяването на предизборната кампания. След изборния ден, средствата да се разделят на три: една част да отиде до медиите, другата – за детски домове, третата – за медийно и правно образование. Другите предложения са: да отпадне денят за размисъл, оповестяването на социологическите проучвания и в изборния ден, защото в други държави това се случва; да има по-големи санкции за медиите; някои от партиите, участвали в изборите на 12 май, си направиха предизборната кампания във Фейсбук, където няма никакви ограничения за това.

„Имаме доброто намерение - да свършим нещо положително. Аз разглеждам ситуацията в страната не само като проблеми и неудобство. За мен ситуацията е шанс – нещата да се случат по-радикално в условията на натиск, политическите партии да бъдат притиснати до стената и да направят едни нужни промени. На вас те могат да ви изглеждат козметични, но те не са направени за последните календарни 20 години: нито е пипнат мажоритарния елемент, нито има реални преференции, които да осигуряват честността при гласуването. Не знам колко от вас си дава сметка, какви фалшификации се правят на изборите – не само на парламентарните, но и на местните. Сега имаме шанса да променим това и не става въпрос за Бог знае какво време и ще го променим. Ще положим всичките си усилия, от тези които са в самата комисия по Изборния кодекс. Аз чувам, слушам и си говоря с гражданското общество. Но след това ми е необходима помощ, за да участвам в натиска срещу партиите. Всичките предложения са искрени и го правим с добри намерения и добра воля и нека след това да ни съдят гражданите”, каза Манолова.

Последвайте канала на

1699 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2013.09.02 | 10:29

12
др.манолова гражданите изкат ОСТАВКАТА ви а не работата ви!

2013.09.02 | 10:29

11
да де,за разлика от краденето,което много ви се отдава

2013.09.02 | 10:29

10
Комунисти! Повече коментари не сеа необходими!
KИРО

2013.09.02 | 10:29

9
Писането не било лесно? А да изневеряваш на мъжа си лесно ли беше И то с кой със сегашния министър Ангелов. Ако бях на местото на мъжа ти сега щеше да имаш едно око,долна пачавро.
резеда

2013.09.02 | 10:29

8
Ако само и гражданите престанат да продават душата си на мизерниците от ГЕРБ, всичко ще се нареди както си трябва
възмутен

2013.09.02 | 10:28

7
Като не е лесно, какво правите още там? Ами отстъпете местата си на млади, кадърни и морални хора, които ще го напишат- вие очевидно не можете, а и не искате. И не се правете колко сте заети, за да протакате все повече, докато откраднете възможно повече- СТИГА ВИ ВЕЧЕ!!!
Тодор Даракчиев

2013.09.02 | 10:28

6
Какво е"Червена блондинка"жена уцелена едновременно с домат и яйце!
dido

2013.09.02 | 10:28

5
и кои са тези граждани с които ще пишете кодекса. от вашия електорат ли са, защото мен никой не ме е питал дали не искам и аз да пиша. от мен да знаете първа точка забрана на хората с двойно гражданство да гласуват. втора забрана на дългосрочно напусналите страната да гласуват. трето забрана на тези които имат само до основно образование да гласуват и четвърто задължително гласуване за всички останали
АЗ

2013.09.02 | 10:28

4
ЩОМ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ, С ТАЯ ФАСУЛСКА РАБОТА ПРОСТО СЕ МАХНЕТЕ,НЕ МОЖЕМ ДА ВИ ЧАКАМЕ ОЩЕ 23 ГОДИНИ*НЕКАДЪРНИЦИ*

2013.09.02 | 10:28

3
"Писането на Изборен кодекс не е лесно" Браво Ве Сливо Кюстендилска - кой каза че е лесно? Бреййй Заместник Председателя на НС - Мая Манолова е Много Веща -Може да Вари Леща

Добави коментар

Водещи новини